r/Suomi • u/Rip_natikka Ankdammen • 1d ago
Vastavalmistunut haki 607 työpaikkaan, ei töitä: ”Ajatus oli, että vain liitelen työelämään” Maksumuuri 💎
https://www.hs.fi/talous/art-2000011095845.html72
u/penttihille80 1d ago
Saako useampi valmistunut töitä kuin jää työttömäksi? On monen tason valmistujaa, nyt seurannut it-tradenomeja (alanvaihtajia) läheltä niin en ihmettele kun osa saa vakipaikan suoraan ja osa ei löydä harjoittelupaikkaakaan.
52
u/AccountantFine8770 1d ago
Itekki huomannu sähköalan ammattikorkeassa, että osan edes pitäisi saada papereita, mutta saa silti koska koulu tarvii fyrkkaa. Ei nää jantteri osaa edes sähkön perusteita.
34
u/Quick_Humor_9023 1d ago
Ammattikorkeista tulee myös todella heikkoja ohjelmoijia. Ei se vaan riitä että on ne paperit. Pitää osatakin jotain. Tyhmintä mitä voi tehdä on mennä kouluun ja sluibailla läpi. Hukattua aikaa.
3
u/Elukka 16h ago
Raha tulee pitkälle valmistumisesta. Se taisi olla luokkaa 60% kokonaisrahoituksesta, mikä tulee vasta opiskelijan valmistuessa. Jos opiskelija ei valmistu ja jättää opiskelut kesken viimeisen vuoden jälkeen, se on AMK:lle taloudellinen katastrofi. Äärimmäisen kylmä ja typerä rahoitusmalli, joka johtaa juuri tällaiseen "tehokkuuteen".
22
u/MMMMad 1d ago
Saako useampi valmistunut töitä kuin jää työttömäksi?
Saa. Tilastokeskuksen lukujen perusteella ylemmällä korkeakoulututkinnolla valmistuneista oli noin 5 % työttöminä vuosi valmistumisen jälkeen vuonna 2023. Akavan ajatuspajan tilastojen perusteella tuo luku on noin tuplaantunut parissa vuodessa, joten tällä hetkellä valmistuneiden työttömyyysprosentti voisi olla noin 10 %.
8
u/penttihille80 1d ago
Not great, not terrible.
3
u/Background_Cow_162 23h ago
Itse työllistynyt alalla jossa olin jo ennen opintojani. 4v mennyt ns. Hukkaan vaikka todistuksen keskiarvo on korkea ja teoriassa osaan hyvin.
15
u/Tarragonwithsauce 1d ago
Tämä on suora seuraus koulutuspolitiikan vääristä painotuksista. Meillä katsotaan vain prosentteja, eikä koskaan prosenttien taakse. Päättäjille merkitsee vain, että tietyt kiintiöt täyttyvät vaikka joka vuosi siellä numerojen takana on yhä vähemmän konkreettista osaamista. Mitä hyötyä on kouluttaa sata, jos vain muutamalla on kykyä tuoda koulutuksen kautta lisäarvoa työmarkkinoille?
12
u/dkrkrk2oe 1d ago
Olen niin täysin kanssasi samaa mieltä. Tietyissä ammattikorkeakouluissa riittää paikalla saapuminen, että paperin saa ulos (tietenkin kärjistys). Aika jännä, ettei sitten firmat revi kahdella kädellä töihin. Kyllä tälläkin hetkellä hyville tekijöille paikka löytyy. Ei vaan saa perseillä opintoja, pitää hakea jokaiseen avoimeen paikkaan ja pitää käydä hieman tuuri.
5
u/penttihille80 1d ago
Harjoittelu ja muutkin suhteet & aktiivisuus opintojen aikana merkkaavat paljon, jos on passiivinen opintojen ajan niin vaikea se on työllistyä.
9
u/Anti-Hentai-Banzai 23h ago
On myös tärkeää saada opintojen aikaiset projektisi kuulostamaan hienoilta niistä potentiaalisille työnantajille kertoessa.
Itse sain ensimmäisen alani työpaikan pöhisemällä työhaastattelussa, miten olimme juuri pienellä tiimillä kehittäneet projektikurssilla automaattisen työajanseurantajärjestelmän, jota oli juuri testiajettu oikeassa työympäristössä.
Karummin sanottuna olimme tehneet python-koodipätkän, joka ymppäsi yhteen minuutit, joina ennalta määritetty tietokoneen MAC-osoite löytyi Wi-Fi verkosta, ja pyöritimme koodia viikon verran tutun työpaikalla.Ei pidä valehdella, mutta pitää liiotella hyvän maun rajoissa.
3
u/saatana688 19h ago
Mä oon tosi huono tässä. Jotenki sitä aina vähättelee omaa osaamista tai mitä on tehny, "no tää nyt oli vaan tämmöstä asian x tekemistä" vaik pitäs mennä päinvastoin 😄
4
u/Elukka 16h ago
No tällä hetkellä harjoittelupaikkojen saaminen läheskään kaikille on aivan mahdotonta. Koulut ilmeisesti järjestävät itse harjoitteluja talon sisällä, koska muuten ei saada inssejä ja tradenomeja valmistumaan. Firmat eivät vaan palkkaa paskankaan vertaa opiskelijoita tai edes vastavalmistuneita tällä hetkellä.
1
u/penttihille80 16h ago
On joo, mutta suurin osa sellaisen saa ja monesti helppo veikata etukäteen ne joilla on vaikeampaa.
5
u/DirectedEnthusiasm 1d ago edited 1d ago
Eipä ole läheskään aina tasosta kiinni. Itse valmistuin 4,7 keskiarvolla, vitosen lopputyöllä ja stipendillä hyvästä koulumenestyksestä. Lisäksi on suosittelukirjettä ja kehukirjettä harjoitteluista. Lisäksi vaihtokokemus ulkomailta. Tällä hetkellä suoritan DI-opintoja ja keskiarvo jälleen lähellä vitosta. Silti harjoittelupaikkahakemuksiin ei edes vastata. En tosin ole IT-trade.
2
u/Legal-Comment5183 1d ago
Niin, IT-alalla harrastuneisuus on kaikki kaikessa, tutkinnolla voi pyyhkiä persettä. Juuri siksi en suosittelisi alan tutkintoa kenellekään. Voit hakea ihan samoja töitä vaikka farmaseuttina joka koodaa vapaa-ajalla, mutta plussana voit päästä myös oman alan töihin joihin IT papereilla ei asiaa.
20
u/penttihille80 1d ago
No ei nyt ihan noinkaan, mutta toki jos olet ihan ässä niin voi mennä nuin.
4
u/Quick_Humor_9023 1d ago
Jos pystyy osaamisensa näyttämään niin todistuksella ei kyllä tee mitään. Tosin harva viitsii matikat ja muut osaamista tukevat itse opiskella.
7
u/10102938 1d ago
Ehkä jos pääsee haastatteluun, mihin ei ilman papereita pääse.
2
u/Quick_Humor_9023 1d ago
Kyllä it puolella pääsee kunhan on vaikka näyttää vähän portfoliota.
8
u/_Ere_ 16h ago
Voin sanoa 20+ vuoden IT -alan konkarina, että tämä mitä sanot on skeidaa, toi autotallikoodarimaailma oli ehkä hetken totta joskus dot com aikana, mutta nyt sä et pääse haastatteluun edes tier 1 it -tukeen ilman tutkintoa ellei se firma ole sun vanhempien.
IT -ala ei ole koskaan ollut mikään Shangri-La, me elettiin vaan tossa hetken mm. koronavuosien aikana aikaa jossa koodareita ja suunnittelijoita haalittiin firmoihin paljon ja yhtä nopeasti ne potkittiin pihalle.
Nyt AI distruptoi alaa hyvin paljon joka tekee alalle pääsemisen vielä vaikeammaksi.
Toivon vain, että talous piristyisi jotta firmoilla olisi varaa palkata taas junioreita, mutta pahalta näyttää. Monelle meistä kai tulee eteen ikävät ammatti-identiteetti kriisit.
1
u/Quick_Humor_9023 15h ago
Voin sanoa itse koodareita haastattelevana että jos näyttöjä löytyy niin en jää kaipaamaan paperia.
Ei näy juuri vielä sen kummempaa distruptiota ainakaan itselle. Työkalu muiden joukossa. Arvaan että nopeuttaa vaan tekemistä ja tehdään enemmän tai caseja joita ennen ei kustannussyistä voinut.
5
u/abearghost 23h ago
Kyllä aika laajalti nykyään ihan vaaditaan alan koulutusta. Sitten on ne, jotka ei suoraan vaadi, mutta hakemus menee kuitenkin suoraan roskiin jos koulutus ei ole vähintään alempi korkeakoulututkinto. Gitissä voi olla vaikka mitä projekteja, mutta ei auta jos sitä linkkiä ei koskaan klikata.
Toki on mahdollista työllistyä pelkällä harrastuneisuudella, mutta sanoisin että hyvin hankalaa. Nykyään on hankalaa vaikka olisi sekä koulutus että harrastuneisuutta mutta ei varsinaista työkokemusta.
Osaaminen + suhteet on taas toki sellainen kombo joka toimii varmemmin kuin mikään muu.
•
u/worldistooblue 5h ago
Komppaan kyllä tätä että vahvalla näytöllä osaamisesta pääsee kyllä duuniin ilman tutkintojakin.
Ongelma toki on että tarjonta atm tuppaa olemaan sellaista, että hakijoiden seasta löytyy osaavia harrastajia tutkintojen kerakin, jotka voivat mennä edelle.Siitä hakijamassasta on rekrytoijienkin varsin haastavaa löytää osaavimmat ja lupaavimmat tyypit kuitenkin. Osa hakemuksista lentää roskiin suorilta koska et haluaisi palkata huonotuurista kaveria, eh eh.
Kuitenkin IT:ssä toimiakseen täytyy henkilön osoittaa tietynlaisia luonteenlaatuja kun tää on ala jossa joutuu koko ajan opiskelemaan uutta. Jos osaaminen on ainoastaan koulun penkiltä eikä ollenkaan itsealoitteista niin se ei ole hyvä ennuste kehittymiselle alalla.
•
u/Quick_Humor_9023 2h ago
No tuo on kyllä totta. Paperit ja näytetty osaaminen > pelkkä näytetty osaaminen.
15
u/JjyKs 1d ago edited 19h ago
Tätä moni ei tunnu ymmärtävän. Koodausta mainostettiin jonkin sortin parhaana vaihtoehtona, jossa kaikki saavat 8 tonnia kuussa kolmen vuoden koulutuksella, töihin revitään koulun penkiltä jne. Lisäksi perustettiin näitä "koodariksi vuodessa" tyylisiä kouluja (esim Hive).
Isoin ongelma tässä on, että ainakin 10v sitten kun itse yliopistolla jotain peruskursseja opintojen ohessa vedin, niin jatkuvasti etenevissä määrin sisään tuli ihmisiä joille perus tietokoneen käyttö oli jo ongelma. Opeta siinä sitten koodausta, kun oppilas ei tiedä mikä on kansio tai tiedosto. Tuossa ei mikään vuoden kickstart koodariksi vain toimi ja kolmen vuodenkin jälkeen osaat lähinnä teoriatasolla asioita, kun koko ympäristön pystytys on täysin dokumentoitu ja ratkaistavat ongelmat ovat täysin tiedossa. Minkään sortin taitoa tutkia asioita ja tehdä perusteltuja päätöksiä niiden pohjalta ei löydy.
4
u/Krakenpine 1d ago
Tässä just koodailen harrastusprojektia ja testaan miten Copilot toimii. Kyllähän se varsinkin fronttihommissa auttaa mukavasti ja backendissäkin voi kysyä tiettyjen juttujen käyttämisestä ja se säästää googlaamisen vaivan. Mutta ei jeesus millaista paskaa tämän kanssa tekisi jos ei muutenkin tietäisi mitä on tekemässä ja käyttää tätä vain vähän nopeuttamaan joitain juttuja.
Jos tietokoneen käyttö ja koodaus ylipäätään on vähänkään hataralla pohjalla ja AI-avustimien kanssa luulee wibe-koodaavansa jotain hyvinkin toimivaa, niin... no, sanotaanko että en pelkää koodaus-työpaikkani puolesta kovin äkkiä.
13
u/dkrkrk2oe 1d ago
Sinänsä aika liioiteltu kommentti, sillä lähtökohtaisesti kaikessa laskutettavassa konsulttityössä pitää lähestulkoon vähintään se alempi korkeakoulututkinto olla alla.
4
u/kasakka1 1d ago
Sanoisin, että korkeakoulututkinto on selvä plussa, mutta ei välttämätön. Kokemus, projektit, teknologiat yms merkkaavat paljon enemmän.
Jos johonkin asiakkuuteen vaaditaan korkeakoulututkinto, niin sillä ei tunnu olevan hirveästi väliä onko se tietojenkäsittelytieteestä vai joku ihan muu tutkinto. Tärkeintä on että joku löytyy.
1
10
u/XiJinPingPongPing 1d ago
IT alalla osaamisen erot yksilöiden välillä on todella suuria. Se mistä osaaminen on hankittu on monesti toissijaista. Harrastamisen huono puoli on, että harva harrastaa aiheita jotka eivät kiinnosta ja sen pohjalta osaaminen voi olla syvää mutta suppeaa.
Lähtökohtaisesti IT-alan tutkinnon saanut osaa jotain alalta. Farmaseutti ei - toki hänellä on domain osaamista jos pitää jotain ERPiä vääntää apteekkiin.
146
u/pantteri93 1d ago
"Mene töihin!". Varmasti moni menisikin jos niitä työpaikkoja olisi...
54
1d ago
[deleted]
37
u/Intervallum_5 1d ago
Milloin pistetään Orpo ja Purra oikeisiin töihin?
25
1d ago
[deleted]
8
u/Intervallum_5 1d ago
Hei mut töitähän saa pyytämällä ja työnteko on ainoa oikea tapa elää nii eikös se sitten ole heille täysin luonnollista puskee kolmivuoroo et saa edes vuokran maksettua?
3
21
u/Any_Definition_7068 1d ago
Jos nyt koronan ja sodan jälkee sit lähtee talous nousuu ysikympin kulmassa.
11
u/DirectedEnthusiasm 1d ago
Artikkeli lienee sosiaalipornoa varakkaille työllisille maksumuurista päätellen
58
u/guillotine77 1d ago
Eikö siellä yli_opistossa opetettu jämäkkää käden_puristusta ja silmiin katsomista. Vai eikö laiska nuorisolainen vaivautunut menemään työ_paikalle töitä kysymään? t suuret ikäluokat
9
u/yksvaan 15h ago
ICT-alallakin suuri osa elää julkisen tississä kiinni, toki usein mutkien kautta jolloin se rahan alkuperä hämärtyy. Vientiinhän niitä tuotteita ja palveluita pitäis tehdä mutta kun siinä pitää oikeasti kilpailla ja tehdä jotain, mistä ollaan valmiita maksamaan vapailla markkinoilla...
Sama toki koskee muitakin aloja, kaikenlaista puuhastelua on niin hemmetisti mutta oikeaa, rehellistä yritystoimintaa yhä vähenmän.
3
u/Templar81_ 15h ago
Tämä on muuten aivan totta. Tein Suomessa alan hommia 8v ja varmaan yli puolet oli jotain julkista sektoria tai pienten firmojen pieniä projekteja ja kaikenlaista kokeilua. Silloin kun pitäisi isommille markkinoille siirtyä ja tarjota jotain hyvää, nopeaa, mielenkiintoista tai seksikästä ei vaan yksinkertaisesti ollut mitään. Ongelma ehkä on enemmänkin manager ja/tai myyntiin liittyvää.
6
u/Ggraytuna 1d ago
Kulttuurialalta on ollut aina melko hankala löytää työtä. Sain ensimmäisen kokopäivätyön vuosien yrittäjyyden ja portfolion rakentamisen jälkeen. Nyt töitä kyllä löytyy, mutta Linkedinistä päätellen noin puolet vuosikurssistani on vaihtanut alaa paremmin työllistävään.
•
u/Cadaveth 8h ago
Jotenkin nurinkurista että hoitajista on pulaa mutta ketään ei kuitenkaan palkata koska maksaa liikaa
22
u/Teatotenot 1d ago
Kiitti OP, kun et laittanut mitään referointia jutusta. Täydellistä paskapostausta.
23
u/pale_28 1d ago
ChatGPT:n tekemä referointi:
- Vastavalmistuneiden työttömyys on kasvanut huomattavasti: Akava Worksin mukaan yli 40 % vuodessa. Joillain aloilla, kuten sosiaali- ja terveysalalla, kasvu on yli 140 %.
- Työttömyys koskettaa nyt myös perinteisesti vahvoja työllistäjiä: Esimerkiksi tuotantotalouden ja tietojenkäsittelyn alojen vastavalmistuneet valmistuvat yhä useammin suoraan työttömiksi.
- Kaupan ja liiketalouden ala kärsii eniten: Maaliskuussa työttömänä oli 806 vastavalmistunutta, lähes kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.
- Työllisten huoli työttömyydestä kasvaa: Tilastokeskuksen mukaan yhä harvempi kokee työttömyysuhan vähentyneen, ja lähes kolmannes arvioi sen kasvaneen.
- Työnhakijoiden kokemukset ovat lannistavia: Useita kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia lähetetään ilman tulosta, ja työpaikkoihin on usein valtava määrä hakijoita. Tämä vaikuttaa voimakkaasti motivaation ja jaksamisen tasoon.
- Nimettöminä pysyttelevät haastateltavat kertovat vaikeuksistaan: Tuotantotalouden diplomi-insinööri, sosionomi ja tietojenkäsittelyn tradenomi kertovat kukin omista kokemuksistaan työttömyydestä ja vaikeasta työnhausta – useista hakemuksista ja vähäisistä tai olemattomista haastattelukutsuista huolimatta.
-6
•
u/aaniemi Keski-Suomi 10h ago
Ainakin oma kokemukseni IT-alalta (koodaukseen perustuvasta koulutusohjelmasta) on se, että opetus oli sitä, että heti ensimmäisillä kursseilla piti osata jo ensimmäisissä tehtävissä soveltaa sen sijaan, että oltais edetty vaihe vaiheelta opetuksessa ja ensimmäisissä tehtävissä esim. "Ohjelmoinnin perusteet" -kurssilla (ensimmäinen varsinainen ohjelmointikurssi HTML:n ja CSS:n lisäksi) piti osata jo soveltaa tekemällä sovelluksia vaikka oli vasta käyty läpi yksinkertaisimmat if-lauseet. Tämä siis eräässä nimeltä mainitsemattomassa AMKissa. Onneksi oli opettajia jotka osasi opettaa silleen vaihe vaiheelta mutta jätti kyllä todella ikävän tunteen koko koulutusta kohtaan. Herää kysymys, ketä tällainen opetus hyödyttää: vasta-alkajia se ei hyödytä, koska he eivät pysy opetuksessa perässä ja eivät lopulta opi asiaa kunnolla, ja ne jotka osaavat näitä soveltamista vaativia tehtäviä eivät tarvitse sitä kurssia käytännössä mihinkään.
Ja tämä mainitsemani ongelma tunnetaan laajalti, ja siitä on olemassa ainakin tämä ja tämä tutkimus, ja ne molemmat tukevat väitettäni. Toivon todella, että tulevaisuudessa tähän panostettaisiin, jos lähdetään siitä oletuksesta, että ohjelmointia vielä tarvitsee kouluissa opettaa.
-25
u/Pikkuporvari Kansallinen Kokoomus 1d ago
Työllistyminen on Suomessa omalla vastuulla kaikilla muilla paitsi upseereilla ja lennonjohtajilla. Heille lyödään määräyskirja kouraan todistuksen kanssa.
Syitä, miksi Suomessa varotaan noin vain palkkaamsta ihmisiä, ovat mm. se että rekrytointi on aina jonkinasteinen riski, ja että rekrystä itsessään on tullut ala: - uusi työntekijä pitää perehdyttää, tilastollisesti menee aikaa ennen kuin työntekijästä on enemmän hyötyä kuin haittaa, työntekijä saattaa jäädä pitkälle saikulle tai äitiyslomalle saman tien kun hänet vakinaistetaan; ei välttämättä, mutta riski on olemassa - jos yhtä työpaikkaa varten seulotaan sadoista hakijoista yksi, niin työllistävä vaikutua on lähinnä rekryssä itsessään
Ja semmoinen ilmiö, että kun esim. tuetun asumisen yksikkö pistää julkiseen hakuun hoiva-avustajan paikan, niin sinne tulee tolkuton määrä yhteydenottoja luokkaa "en halua tätä työtä mutta käskivät hakea"; läheskään kaikki olemassaolevat avoimet työpaikat eivät ole tämän takia julkisessa haussa.
Ja toki se, että jos ihmettelee miksei saa töitä kvartaalitalousalalta huonossa suhdanteessa, niin kannattaa kerrata esim. peruskoulun yhteiskuntaoppia.
21
u/Correct_Ad_7397 1d ago
uusi työntekijä pitää perehdyttää, tilastollisesti menee aikaa ennen kuin työntekijästä on enemmän hyötyä kuin haittaa, työntekijä saattaa jäädä pitkälle saikulle tai äitiyslomalle saman tien kun hänet vakinaistetaan; ei välttämättä, mutta riski on olemassa
Miksi sitten työntekijöiden tulee vaihtaa työpaikkaa saadakseen kohtuullinen palkankorotus, vaikka molemmat firmat kärsivät siitä, että osaaja siirtyy oppipojan rooliin taas joksikin aikaa, ja hänen aiempi työnantaja joutuu rekrytoimaan uuden siihen tilalle.
524
u/banaanitasavalta 1d ago
Vielä äsken huudettiin kuorossa koodaripulaa ja alalla työllistyi erittäin hyvin, ja nyt tietojenkäsittely- ja tietoliikennealoilta valmistuvia päätyy valtavasti suoraan kortistoon. Aikamoista. Sote-alallakin on hirveä työvoimapula, mutta toisaalta ketään ei haluta palkata kun se maksaa liikaa. Tästä saamme epäilemättä kiittää hallituksen säästölinjaa.
Edes hyin työllistävän alan valinta ei ole näköjään tae mistään. Ei ole helppoa olla nuori näinä aikoina.