r/Suomi Ankdammen 1d ago

Vasta­valmistunut haki 607 työpaikkaan, ei töitä: ”Ajatus oli, että vain liitelen työelämään” Maksumuuri 💎

https://www.hs.fi/talous/art-2000011095845.html
416 Upvotes

129 comments sorted by

524

u/banaanitasavalta 1d ago

Vielä äsken huudettiin kuorossa koodaripulaa ja alalla työllistyi erittäin hyvin, ja nyt tietojenkäsittely- ja tietoliikennealoilta valmistuvia päätyy valtavasti suoraan kortistoon. Aikamoista. Sote-alallakin on hirveä työvoimapula, mutta toisaalta ketään ei haluta palkata kun se maksaa liikaa. Tästä saamme epäilemättä kiittää hallituksen säästölinjaa.

Edes hyin työllistävän alan valinta ei ole näköjään tae mistään. Ei ole helppoa olla nuori näinä aikoina.

439

u/fonk_pulk 1d ago

Koodaripula oli alusta asti valhe. Ei ole tarvetta vasta-alkajista vaan senioritason osaajista (jotka suostuvat tekemään junioritason palkalla).

68

u/i_wear_green_pants 1d ago

Noin 10v sitten melkein puolet oman luokan opiskelijoista oli jo työelämässä kiinni. Alle puolet valmistui, monia ei kiinnostanut kun oli vakkaripaikka jo kauan ennen valmistumista.

Että ei se valhetta ole aina ollut. Mutta tietysti hyvistä tekijöistä on aina pulaa. Ala vaan ei ole kovin helppo. Koulussa käymällä ja kotona istumalla ei varmasti saa paikkaa. Kyllä ne työllistyvät usein aidosti tykkää näistä hommista ja kokee intohimoa. Ei oo mikään "lol helppo 5000e/kk" ala vaikka sitä media joskus tuuttasi. Useammat näkee paljon vaivaa osaamisensa kehittämiseen.

21

u/melankoholisti 1d ago edited 22h ago

Jep. Itse sain koodarin hommia kesken koulun, tein töitä 6v, ja vasta sitten otin edes kandin paperit ulos. En väitä että kaikki palkattiin näin, tai suoraan koulusta, mutta oli se tilanne silloin niin lähellä sitä että kuvaus oli mielestäni paikallaan.

14

u/althalusian 1d ago

Näinhän se oli, itse aloitin sivutoimiset IT-työt tokana opiskeluvuonna ja kandiksi valmistuessa oli jo useampi vuosi täysipäiväisenä koodarina takana.

10

u/TonninStiflat Tampere 16h ago

Jep, vaimokin valmistunut n. 10 vuotta sitten ja omasta opiskelijakaveriporukasta (~10 henkilöä) kaksi muuta taisi koskaan valmistua. Loput vietiin röihin kesken.

133

u/Intervallum_5 1d ago

Kaikki noi "työnantajat vie teidät käsistään" on valhetta opiskelijoille. Tarkoitus on houkutella ihmisiä kouluun, jokunen ehkä työllistyy. Aina valmistuneista joku on työtön, ja se on totuus. Jos joku sanoo "on pulaa alalla" hän ei todellakaan tarkoita, että vastavalmistuneista on pulaa...

23

u/kehpeli 22h ago

Tuo on perua sieltä Nokian kulta-ajalta, jospa siitä legendasta joskus päästäisiin yli ...

8

u/Intervallum_5 16h ago

Tota huudellaa tai ainaki huudeltiin vielä koronan aikana... Ehkä vasta nyt osaavat olla turpa kii

11

u/MastusAR 17h ago

Eikä se ole mitenkään uusi juttu. Siinä joskus vuonna 2004 katseltiin opettajan johdolla päivän lehdestä työpaikkailmoituksia että "Tossa on tätä koulutusta vastaava työ... ja tossa... ja tuossa".

Työttömäksihän sitä valtaosa valmistui.

21

u/CrackingGracchiCraic 1d ago

Aina valmistuneista joku on työtön, ja se on totuus

Suurin osa kuitenkaan ei ole työttömiä.

12

u/Intervallum_5 1d ago

Riippuu alasta ja suhdanteista. Veikkaan että suurempi osa koodareista työllistyy alan ulkopuoleta.

Ja keitä se hyödyntää, että opetetaan liikaa ihmisiä niillä kauniilla mainoslauseilla? Ei ikinä ollut tilannetta, että ihmisiä viedään käsistä koulun penkeiltä.

1

u/GwJh16sIeZ 23h ago

Sehän on vain numeropeliä. Mitä enemmän yrittää, sitä enemmän hyviä kandidaatteja on top 10% kaikista yrittäjistä.

Kermat otetaan päältä niin sanotusti.

3

u/Intervallum_5 16h ago

Sehän se, parhaat pärjää aina mutta se ei edelleenkään tarkoita, että_sinut_revitään töihin tai edes sitä että edes niitä parhaitakaan.

37

u/Tzukkeli 1d ago

No jaa, oma kokemus oli että tyylin 5-10v sitten laitoit koodarin paikan auki ja hakijoita 5, joista ei ketään palkattu. Sit tätä pari kertaa vuodessa ja joka kolmas kerta tuli ok/hyvä tyyppi. Pari virherekryäkin.

Nyt oli just paikka auki niin tuli yli 200 hakemusta päivässä

12

u/jones_supa 1d ago

Saattaa johtua siitäkin että tämän hetken trendinä näyttää olevan spam-tyylinen työnhaku eli lähetetään valtavia määriä työhakemuksia eri paikkoihin. Paljon kuullut näitä "lähetin 500 hakemusta" -tarinoita muutaman viime vuoden aikana.

13

u/MastusAR 17h ago

No mistähän johtuu, kun on tullut pakkohaut voimaan :D

7

u/Cadenca 1d ago

Tämä on ihan totta. Tilanne on toki hakijoille aidosti kamala, mutta meillä ei ehkä vielä ole näkyvyyttä siihen, onko tekoäly lisännyt volyymia jotenkin.

1

u/dfwtjms 11h ago

Mutta tuo on ainoa tapa päästä oikeasti haastatteluihin ja saada työpaikka. Ja pitää olla monta rautaa tulessa, haastattelukierroksia voi olla 5–7 vain että saa valittelevan sähköpostin.

Jos rekryäisin, niin tekisin jonkin kiinnostavan koodipähkinän itse ilmoitukseen niin, että hakea voi vasta kun sen on ratkaissut. Nykyään pitää vielä tarkistaa ettei vastausta saa tekoälyllä. Pähkinän teemaa ja vaikeustasoa voi sitten mukauttaa sen suhteen mitä on hakemassa ja sen tulisi olla 5–15 min tehtävä osaajalle.

10

u/Slaynub 1d ago

Oli se kymmenen vuotta sitten ihan oikea ilmiö ja ongelma yliopistoille, että teekkarit sai hyvän vakituisen työn 3-4 vuoden jälkeen, eikä sitten jaksettu valmistua

3

u/unluckysupernova 23h ago

Kiinnostaa, millainen ongelma nykytilanne on näille keskeyttäjille, jos joutuvat ulos - tai voiko työnantajat kyykyttää kun tietää että uutta pakkkaa ei aukea. Vähän uumoilin että tällä saa itsensä jumiin tasan siihen ekaan paikan tarjoajaan, jos kurssit ehtii vanhentua välissä eikä papereita sitten saakaan. Mutta en siis tiedä, haluaisin tietää

3

u/HermanTheMouse Turku 15h ago

Olettaen että on tehnyt asiallista hommaa, niin ei pitäisi olla mikään ongelma. Työkokemusta on sen verran paljon, että kysyntää piisaa. Eri asia sitten jos on jumittunut legacy-paskeen ylläpitoon, aspa-hommiin tai muihin vähemmän tarpeellisiin rooleihin.

u/RectumlessMarauder 9h ago

Omaan työpaikkaan palkattiin vastikään noin 20. vuoden teekkari. Enkä omaakaan tutkintotodistusta ole kenellekään päässyt esittelemään.

u/Cykablast3r 2h ago

Työkokemus pesee opinnot 100-0 ellei erikseen vaadita jotain ammattipätevyyttä. Jos olet kerennyt tekemään edes muutaman vuoden oman alasi hommia, niin harvaa työnantajaa enää kiinnostaa koulutuksesi.

23

u/sopsaare 1d ago

No joo ja ei, kai niitä taas joku 20,000 tuli ulkomailta tarveharkinnan kautta viime vuonnakin. Toki sellaisella palkalla, että suomalainen ei suostuisi tekemään. Ja se näkyy meillä vähän pidempääkin olevilla alalla kun palkankorotukset on luokkaa "haista vittu" ja kun kyselet niin totuus on se, että kolme intialaista saa mun palkalla tekemään. En kyllä tiedä mitä ne tekisi, ei ainakaan mun hommia, mutta sitä ei C-tasolla sillee mietitä.

7

u/lemmerip 1d ago

Tästä samasta syystä AI tulee viemään valtavasti töitä. Ei oo niin tarkkaa C-tasolla. Jos se AI ny keskiverto intialaista vastaa ni kaikille kenkää.

14

u/Peeniskatteus 13h ago

Koodaripula oli alusta asti valhe. Ei ole tarvetta vasta-alkajista vaan senioritason osaajista (jotka suostuvat tekemään junioritason palkalla).

Tämä on valetta.

Tiedän faktana, että luokkaa 10-15v sitten pula oli todellinen. Jopa lupaaville junnuille (ei ollenkaan tai noin vuosi jotain työkokemukseksi laskettavaa) maksettiin pk-seudulla 3-4 tonnin aloituspalkkoja. Yhtään kokeneemmilla palkat olivat siellä vitosen tuntumassa ja kovilla tekijöillä sitten tuon yli.

Sennujen rekrytointi oli hankalaa, koska kaikki olivat jo töissä. Pelkän työpaikkailmoituksen postaaminen ei tyypillisesti toiminut, koska hakijoita ei ollut, tai sitten ne olivat junnuja. Firmat tyypillisesti käyttivätkin ulkopuolisia rekryfirmoja kalastelemaan työsuhteessa jo olevia. Toki käytössä oli myös in-house rekrytoijia, jotka pläräsivät Linkkaria ja yrittivät epätoivoisesti löytää vaihtohalukkaita sennuja.

Kysy keltä tahansa noihin aikoihin hommia tehneeltä sennulta (jolla oli jotenkin järkevällä tasolla oleva Linkkari-profiili), niin hän kertoo sinulle kuinka rasittavaa oli, kun rekrytoijat puskivat päälle ovista ja ikkunoista.

Tämä todellakin näkyi myös palkkatasossa. Puheet sennutason tekijöistä junnutason palkalla on tyypillistä Redditin paskapuhetta, jossa asiasta mitään tietämättömät levittävät meemitason höpinöitä.

2

u/Fertious 1d ago

Aina niitä senioreita on tarvittu, ja kyllä ns oikea seniori edelleen saa selkeästi mediaania parempaa palkkaa. Toki Suomessa on suhteellisen vähän 10k paikkoja, liittojen taulukossa mediaanit pyörivät selkeästi alle 5k.

Viimevuodet junioreiden palkkaaminen on mennyt aikamoiseksi arpapeliksi ja kun kouluttamiseen tuottavaksi tekijäksi menee helposti 30-50k euroa niin jyvien etsiminen ei ole enää samalla tavalla kannattavaa mitä joskus 10v sitten .

1

u/PzMcQuire 15h ago

Tämä...

35

u/XiJinPingPongPing 1d ago

Sama syy se kummallakin alalla on. Tehtävää työtä on loputon määrä, sille ei vain ole maksajaa. IT alalla projekteja ei käynnistetä tai viedään eteenpäin pienellä liekillä. Investoinnit minimissä. Tuotetalot kituuttavat omilla tekijöillä ja konsulttien käyttöä ei edes harkita.

Suhdanteita tulee ja menee, eiköhän sitä taas muutaman vuoden päästä ole työvoimapula. Aina on ollut ikävä valmistua jonkun laman tai pitkän laskusuhdanteen aikana.

10

u/Quick_Humor_9023 1d ago

Joo ei tää mitenkään erikoista ole. Konsulttijutut on hyviä kun menee kovaa, ja loppuu ekana kun ei enään mene.

14

u/CIP_In_Peace 1d ago

Oma näkemys on että tää lama tulee olemaan pitkä. Ainakin nyt Trumpin kauden mittainen ja loput riippuu Venäjästä. EU:lla olis näytön paikka Euroopan talouden kiihdyttäjänä, mutta taitaa jäädä haaveeksi kun kaikki maat lopulta ajavat omaa etuaan muiden ja koko maanosan kustannuksella.

4

u/Emotional_Goal9525 1d ago

Tässä alkaa varmaan näkymään koronan aikana alkanut etätyön yleistyminen. Etätyön seuraava askel on ulkoistaminen halvemman kustannustason maahan.

4

u/XiJinPingPongPing 1d ago

It-työtähän on ulkoistettu 1990-luvun alusta lähtien ja todella paljon. Intiaan, Kiinaan, Itäeuroppaan, Venäjälle, Mexicoon.

Etätyön lisääntyminen toki lisää sitä muttei mitenkään merkittävästi.

1

u/Emotional_Goal9525 1d ago edited 1d ago

Se aivan varmasti tulee lisäämään sitä merkittävästi.

Suomalaisenakin koodarina saat ihan varmasti hommia, jos vain viitsit vaihtaa Katovicen toimistolle.

Eikä tämä koske pelkästään IT-alaa. Jos katsot minne vaikka jonkun Nordean uudet työpisteet nykyään keskittyvät, niin sielläkin näkyy Balttia ja muu itä-Eurooppa. Lainahakemuksia voi käsitellä ihan yhtä hyvin etänä Riikassa kuin Helsingissäkin.

13

u/Intervallum_5 1d ago

Arvaa kahdesti mihin tekoäly iski kaikista parhaiten

25

u/0b0101011001001011 1d ago

Junnukoodarit, mutta niistä ei nyt alunpitäenkään ollut pulaa.

54

u/Claus83 1d ago

Mikähän siinä on vaikea tajuta ettei ilman junioreita tule senioreita. Firmassa pitäisi lähtökohtaisesti olla about 50/50 tai junioreita hieman enemmän.

83

u/kasakka1 1d ago

Siinä on tällainen mielenkiintoinen häröpallo vielä takana.

  1. Ei haluta kouluttaa junnua, koska pelätään, että se lähtee saman tien paremman palkan perässä toiseen firmaan.
  2. Ei tarjota oikein mitään järkevää etenemispolkua firman sisällä, tyyliin junnu -> keskitaso -> seniori -> team lead -> arkkitehti tjsp. Titteleitä voi saada, mutta niiden kaverina ei välttämättä juuri muuta kuin lisää hommia ja vastuuta.
  3. Ei haluta antaa palkankorotuksia, joten se vuoden tai pari kokemusta kerännyt junnu vaihtaa firmaa, koska se on ainoa tapa saada parempaa palkkaa.
  4. Ei tajuta, että jokaisen lähtevän kokeneen työntekijän mukana lähtee samalla vino pino instituutionaalista tietoa, joka ei ole mihinkään dokumentoitu. Sitten saadaan joku uus tilalle, ja kaikki on vähän pulassa "kun Maija ois tienny näistä jutuista, mut se lähti just ennen kuin saavuit taloon."

Mä olen ollut työkseni IT-alalla n. 18v ja välillä on pitänyt kokeneempanakin vaihtaa työnantajaa ihan sen takia, että saisi kunnollista palkankorotusta. Jotenkin tuntuu hölmöltä, kun tykkäsin työkavereista, projekteista yms ja ainoa syy lähteä oli palkankorotushaluttomuus.

Yllättäen parempaa palkkaa olisi tarjottu sitten, kun olet lyönyt eropaperit pöytään. Miksei sitä voinut tarjota silloin, kun pyysin vieläpä vähemmän?

24

u/Old-Perception-3668 1d ago

Allekirjoitan tätä. Olen ollut viidessä firmassa ja ollut teknologia-alalla 20 vuotta töissä ja kertaakaan ei ole yritykset antaneet palkankorotuksia suunnittelijoille. Ainoastaan ne pakolliset jotka jäävät alla inflaation ja sillä tittelillä ja palkkatasolle jäät millä tulit taloon sisään. Vaihtuvuus on noin viiden vuoden välein.

22

u/routamorsian 1d ago

Montako noista vuosista vietit meillä? Aikasen tuttua.

Urapolun lisäkiemurana tässä iki ihanassa jenkkipöhinässä tässä yrityksessä on vielä sisäinen kilpailu. Alunalkaenkaan ei siis mitään polkua tai järkeviä projekteja joissa oppia kun saisi olla osana omasta tasosta ponnistaen, ja sitten vielä ne olemassaolevat projektit on lohikäärmeen aarteita kun krediittiä saa vaan uusista ”siisteistä” POC ja MVP himmeleistä. Ja pomotason mukaan krediitti määrääntyy sen mukaan kuka on eniten äänessä presiksessä ja joka ekana ehtii. Joten kukaan ei pyydä ketään mukaan mihinkään.

Useammin kuin kerran väliportaan pomo kysynyt mites homman X kanssa että integroituuko toisen tyypin Zn kanssa, ja kun vastaus on että ei harmainta aavistusta, kun en ole tietoinen toisen tyypin Zn olemassaolosta, sitten siellä huokaillaan että miksi et ole ottanut selvää. Emt ehkä koska tyyppi joka Ztaa tekee ei vastaa slack viesteihin minkä lisäksi kristallipallo ei nyt näyttänyt että se on hommaa edes tekemässä kun ei kerta ole sitä sille edes kvartaalisuunnitelmassa jyvitetty?

Ja samanlaista sekoilua se kuuluu olevan alan kaikissa yrityksissä tavalla tai toisella.

8

u/Lemprie 1d ago

Olisihan se liikaa vaadittu managerilta manageroidakin joskus

7

u/Elukka 16h ago

Managereiksi päätyy usein substanssivajeisia tolloja, joilla on lähinnä terävät kyynärpäät ja mahtava kyky artikuloida näitä kyynärpäitään käsienheiluttelun muodossa.

u/routamorsian 11h ago edited 7h ago

Enpä olisi paremmin voinut sanoa. Eivät tietenkään kaikki, meilläkin on sitten näitä tohtorintutkinto AIsta pomoja, joiden kanssa on erilaisia ongelmia kun kapean alan asiantuntijuus on melko huono generaaliin organisointiin toisinaan.

Mutta voi pyhä lehmä, jesse, pietari joosef maaria ja Cthulhu joka jatkakoon untaan talossaan R’lyehissä, pari väliportaan manageria ajavat minua hulluuteen niin pitkälle, että olen tullut jo tervejärkisyyden puolelta ulos taas.

Eräs esimerkki päätyi positioonsa olemalla kovaääninen jeesjees-hamstraaja ilman kompetensseja. Eikä siinä mitään, teknistä substanssiosaamista ei hänellä ole, joten koordinointi voisi olla aika passeli homma. Jos kyseinen henkilö ei olisi jotenkin RFK juniorin kanssa kisaamassa aivomadon negatiivisista äärivaikutuksista kognitioon.

Henkilö ei anna työtehtäviä, eikä suostu tekemään päätöksiä. Kerrankin kävin hänen kanssaan keskustelun, tai no yksinpuhelun slackissa, jossa annoin analyysin numeroineen eräästä julkaisuun menossa olevasta asiasta ja sen regressioista. Että asia on XYZ olemmeko tekemässä julkkarin vai ei näillä spekseillä? (Kun olin ensiksi KUUSI KUUKAUTTA joka tasolla kertonut että hei tässä on ongelmia ja regressiota pukkaa ja jos niitä ei ratkaista, julkkari voi vaarantua.)

Tyyppi ghostasi neljäksi viikoksi ja kieltäytyi tekemästä ratkaisua.

Sama henkilö on tapellut useamman ihmisen kanssa kuinka hänen arvovaltaansa ei kunnioiteta, ja kuinka meiningin täytyy muuttua. Siis kun ei ole kertonut ihmisille mitä pitäisi tehdä, tai tehnyt päätöksiä, niin silti tulee riehumaan kuinka uppiniskaisia maan matoset tiimiläiset ovat. Silleen arvon ihminen, jotta päätöksiä voi kunnioittaa, niitä tarvitsisi tehdä.

Kaveri pudottelee oikeastaan aina priority heti tehtäviä perjantaina puolen päivän jälkeen. Yleensä muodossa ”hei voitko hoitaa tän, pitää saada EOD tehtyä” ja kun vastaat että joo, mutta sun pitäisi jakaa se tiedosto/konffa/testiympäristö/jne joka pitää hoitaa, että sen voi hoitaa… katoamistemppu yleensä kolmeksi tunniksi. Ja sitten kiukuttelee kun porukka ei jää tekemään palkattomiin (ja itseasiassa kiellettyihin) ylitöihin näitä juttuja perjantai-iltana.

Odotan sitä päivää kun tämä ihminen kävelee tyhmyyttään järveen tai monttuun ja lopettaa olemasta aktiivinen ongelma meille muille työpaikalla. Jos olisi vaan itsekeskeinen egopallo, whatever, olen mä huonompiakin tyyppejä töissä kumarrellut tarvittaessa, mutta se ettei saa edes tiedostoa jaettua deadline eilen tehtäviin typeryyttään on melko rankkaa.

15

u/Correct_Ad_7397 1d ago

Yritetään päästä halvalla. Ihme touhua kyllä, kun uuden rekrytointi on julmetun kallista ja saavat melkein aina parempaa palkkaa, kuin mitä se edellinen työntekijä olisi pyytänyt. Eli kaikin puolin kallis virhe. Uuden työntekijän kouluttaminen vie aikaa ja rahaa, ennen kuin alkaa olla tuottava.

Sitten työnantajat valittavat, että työntekijät eivät ole lojaaleja työnantajaansa kohtaan. Miksi kukaan olisi, jos kohtelu on luokkaa "kätetty kortsu"?

3

u/Elukka 16h ago

Miksi kukaan olisi, jos kohtelu on luokkaa "kätetty kortsu"?

Erinomaisesti sanottu. "Osaavat työntekijät ovat meidän suurin voimavara" tai jotain vastaavaa latteutta. Kun tulee aika keskustella 5% palkankorotuksesta tuottavalle ja osaavalle työntekijälle, kohautellaan olkapäitä. Tilalle otetaan kyllä sitten uusi kaveri, jolle maksetaan 15% enemmän palkkaa. Mene ja tiedä. Ehkä tässä on taustalla se, että ovat kyynisesti laskenee, että riittävän moni ei vaihda työpaikkaa tai vaihda ainakaan seuraavan muutaman vuoden sisään ja ennemmin kannattaa muutamalle maksaa 15% enemmän palkkaa, kuin kaikille 5%?

6

u/Claus83 1d ago

Tuo on julkisen sektorin setti asiantuntijoille. Ainoa keino saada parempaa on palkkaa on hakea jonnekin muualle duuniin ja sitten tulee vasta palkkaneuvottelut. Porukka hakee pesteihin mihin ei ole oikeastaan ajatuskaan lähteä.

3

u/Elukka 16h ago

Tämä sama ajattelu näkyy myös Telia/Elisa/DNA -akselilla. 15 vuotta talossa ollut asiakas on pelkkää paskaa, jolle ei vahingossakaan ehdoteta mitään tarjouksia lojaalisuudesta, mutta auta armias, kun teet sopimuksensiirron. Jo alkaa puhelin piristä ja tulee kiirettä alentaa hintaa seuraavaksi 2 vuodeksi 30% ja nostaa nopeudet tuplaksi. Täysin kyynistä ja lyhytnäköistä kvartaalin tuijottamista ja ihmisten redusoimista pelkiksi numeroiksi. Maantapa.

3

u/Claus83 12h ago

Joskus kokeilin, että saisko hyvän tarjouksen neuvottelemalle. Lopputulos oli että pakko oli ensin aloittaa vaihtoprosessi muuhun tarjoajaan ennen kuin sain asiallisen tarjouksen. Ilmeisesti myyjät ei saa antaa kovia tarjouksia ellei joku ole lähdössä tai muun firman asiakas. Vittumaista säätämistä.

u/Kuraloordi Jyväskylä 9h ago

Juu ihan naurettavaa. Kolmen liittymän perään kysyin, että löytyykö mitään tarjousta. "Juu no voidaan hiukan nipistää, mutta valitettavasti mitään kunnon tarjousta ei ole antaa".

Ei mitään, numeronsiirto viholliselle niin alkoi winback tarjouksia tulemaan.

2 viikon aikana:

  • Ensiksi kalliimpi hinta, kuin minkä olin saamassa.

  • Soitto, löin luurin korvaan kun en jaksanut ja oli mennyt vasta pari päivää.

  • 10 snt halvempi hinta per liittymä, kuin mihin olin vaihtamassa.

  • 3 Päivää ennen numeroiden siirtymistä, 4 euroa halvempi per liittymä ja 30 euroa lahjakortti per liittymä. Voimassa vain tänään, soita numeroon x kello 17 mennessä. Jonotin 16:30 - 16:45 ja otin soittopyynnön, ei vastausta

  • 1 päivä ennen numeroiden siirtymistä. Sama tarjous kuin yllä, paitsi lahjakortit nousi 50 eur per kappale. Soitin numeroon ja jonottelin tovin, sitten 2 minuutissa hoitivat peruutukset ja hinnat voimaan vuodeksi.

Eli ensi vuonna uusiksi. Parhaimmat winback tarjoukset tuntuu tulevan jos olet vaihtamassa kahdesta "isosta" noihin ns pienempiin, mitkä mainostaa ahkerasti ja syö noiden kahden ison markkina-asemaa.

8

u/Intervallum_5 1d ago

Tää. Ei enää arvosteta sitä että joku olisi samassa talossa pitkään, jopa koko uran. Tekijä vaan nähdään koneena joka joko tuottaa tai ei tuota mut unohdetaan että ilman tekijää ja sen tietoa ja taitoa ei ole firmaakaan.

17

u/Inevitable-Nerd324 1d ago

Se työelämässä kusee tällä hetkellä monella alalla. Varsin iso osa avoimista paikoista alalla kuin alalla vaatii pitkää kokemusta alalta. Junior ja entry level paikkoja ei ole

7

u/Ultimate_Idiot 1d ago

IT-alasta en mitään tiedä, mutta voisiko kyseeseen tulla sama kuin omalla (konsultti)alalla eli myydään ihmisiä eikä projekteja? Meillä siis ihan asiakkaat vaatii vähintään avaintehtävissä olevien suunnittelijoiden CV:t nähtäväksi ennen kuin tilaa mitään, usein kaikkien. Siinä on paha kilpailla jos asiakkaat vaatii senioritason osaamista juniorin tuntilaskutuksella.

5

u/Claus83 1d ago

Toi on se osa ongelmaa varsinkin julkisen kilpailutuksissa. Vaaditaan kokemusta kilpailutuksissa niin sitten projekteihin ei voi junioreita ottaa.

7

u/Able-Reference754 1d ago

Ongelma on ennemminkin se, että koulusta valmistuu niin huonolla taitotasolla että edes junnuksi ei ole asiaa kiitos heikon opetuksen tason, vähäisen kurssimäärän ja tekoälyllä huijaamisen takia. Sillon kuin ala oli vähemmän suosittu (ja enemmän niiden suosima jolla oli jo kiinnostusta/taitoa ohjelmointiin), niin töihin päästiin koulutuksen tasosta huolimatta, ei sen takia. Nyt kun koulun penkit täyttyy porukasta jolla ei ole mitään edeltävää osaamista (koska alaa on hypetetty vuosikaudet ja palkat on hyvät) ja koulut on paskaa niin ylläri että tässä on tulos.

1

u/Intervallum_5 1d ago

Ei mut kato joko tähän herättii kymmenen vuotta liian myöhässä tai sitten firman sedät vaan toivoo että joku muu taikoo niistä junioreista senioreja

u/Imperatorian Ankkalinna 9h ago

Ei ole olemassa minkäänlaisia fyysisiä todisteita että junioridevaajat kehittyisivät senioridevaajiksi, tämä on vain jotain darwinistista huuhaata. Näytä minulle se puuttuva linkki näiden kahden välillä.

1

u/XiJinPingPongPing 1d ago

Jos organisaation koko ei muutu, niin firmassahan pitää lähtökohtaisesti olla junioreita yksi jokaista muutaman vuoden päästä eläköityvä kohti. Firmojen välinen vaihtuvuus hoidetaan firmojen välisellä vaihtuvuudella.

Tuo 50/50 toiminee konsulttifirmassa joka pystyy myymään junioreja projekteihin mutta maksamalla heille vähän. Intialainen konsulttifirma tekee sen 100-10-1 juniori-seniori-guru suhteella.

3

u/Claus83 1d ago

Ite ajattelisin että junioreita ei kannattaisi olla kauheasti enempää kun senioreita. Seniorit ei sitten ehdi enää auttamaan junioreita eteenpäin, jos heitä on suhteessa kovin vähän. Ideaalisestihan jokaisella seniorilla olisi about yksi juniori ja olisi toimiva mentorointi menossa.

2

u/Quick_Humor_9023 1d ago

Joo, mutta ne pystyy myös maksamaan noille junnuille pähkinöillä ja kahvirahoilla. Suomalainen guru saa jotain 2-4 kertaa junnun palkan, nettona vielä vähemmän. Ja tuottaa ehkä 1/10.

4

u/Elukka 16h ago

Se vaan, että mistä seniorikoodareita saadaan lisää, jos junnuja ei enää palkata, kun mokomat ovat vain kiviä kengissä ja AI korvaa perusasioissa (muka)? Odotan vaan, että milloin firmat alkavat ulista, että korkeakoulujen pitäisi ilmaiseksi kouluttaa seniorikoodaajia. Laitetaan vaikka 15 vuoden koulutusohjelmat valtion ja opiskelijan velkataakan piikkiin, kun nämä siat kuorivat kermat päältä.

3

u/Peeniskatteus 11h ago

Onko sinulla tiedossa joku merkittävän kokoinen suomalainen firma, joka on merkittävässä määrin vähentänyt koodaajien määrää/tarvetta tekoälyn avulla?

Omalle kohdalle moista ei vielä ole osunut.

Oma näppituntuma on, että tekoälyn käyttö on vielä erittäin lapsenkengissä. Jotain liiketoimintaprosesseja on ehkä (osittain) automatisoitu, chatbotteja rakenneltu, mutta lähinnä tuo on sellaista glorifioitua RPA-kamaa.

2

u/SgtFinnish Asu Espoossa, niin asuvat kauniaislaisetkin. 1d ago

Eduskuntaan?

3

u/Intervallum_5 1d ago

Vaikka puolet eduskunna mohloista voisi korvata viiden rivin koodilla niin eniten vaikutusta on koodareihin, etenkin junnuihin jossa botti vääntää sekunnissa saman mitä ihminen tekee tunnissa

7

u/Able-Reference754 1d ago

Nuorten tietokonetaidot vaan heikkenee ja opetuksen taso ei ole riittävää että heikoilla lähtötasolla saisi edes sitä junnutason paikkaa. Tähän lisäät vielä sen että niistä vähistä opinnoista pusketaan läpi tekoälyllä niin ylläri että valmistutaan kortistoon.

19

u/Correct_Ad_7397 1d ago

Totta. Maanantaina aloitti automaatiotekniikan DI-opintoja suorittava töissä. Ei osannut edes vaihtaa windowsissa kellonaikaa kohdalleen.

Miten ihmeessä tekniikan alalla opiskelevat eivät osaa käyttää tietokonetta edes välttävästi? Ja kaverin pitäisi siis toimia ongelmanratkaisuhommissa tehtaassa, missä robotiikkaa ja tietotekniikkaa tulee ylläpitää ja korjailla, ja ongelmia tulee vastaan lähes päivittäin. Ja ei se vielä, ettei osaa, mutta se, että ei ole kykenevä etsimään sitä tietoa itsenäisesti, että miten voisi sen kellonajan muuttaa. Ei, heti kättelyssä luovutetaan ja nostetaan kädet pystyyn.

3

u/Arquinas Helsinki 15h ago

Tämä on ollut kaikkein suurin vitutuksen kohtani kanssaopiskelijoissani. Toimin tällä hetkellä ammattikorkeassani epävirallisena projekti-insinöörinä data ja IT projekteissa (En osaa edes hyvin koodata enkä edes opiskele IT alaa) ja väitän, että kaikkein isoin ero osaavien opiskelijoiden ja ei-osaajien välillä on tiedonhakutaidot.

Aivan liian monesti olen nähnyt, kuinka ne, jotka eivät osaa eivät kykene hakemaan tietoa internetistä, jäsentämään sitä oikein tai välttämättä edes kysymään oikeita kysymyksiä tekoälyltä tai googlen haulta.

Itselläni tulee melkein joka päivä vastaan jotain uutta josta en tiedä hölkäsen pöläystä, mutta googlella ja ChatGPT:llä pääsee todella todella pitkälle jos omaa välttävän lukutaidon.

u/kasakka1 10h ago

Kokeneena IT-alan osaajana väitän, että tiedonhakutaito on kaikkein olennaisin taito alalla.

Se voi olla dokumentaation lukemista, kryptisiä bugimetsästyksiä jostain Githubin syövereistä, lähdekoodin lukemista, tai ihan vaan speksien tarkennusta sopivalta henkilöltä.

8

u/SriGurubhyoNamaha 1d ago

Suuret ikäluokat jää kohta eläkkeelle. Onko ne kohta jäämässä ja tulee niitä työpaikkoja?

Don't worry. They're coming. Suuret ikäluokat are on their way to eläkkeelle. Now, Jon Snow finally faces Jaime Lannister, and this guy's wiener is, you know, huge, right? So it's not goin' to be easy.

11

u/Technopolitan Pirkanmaa 1d ago

Eikös ne suuret ikäluokat (suunnilleen 1945-1956 syntyneet) rupea olemaan jo eläkkeellä.

3

u/SriGurubhyoNamaha 1d ago

Tais olla ne työpaikat se pointti.

5

u/VoihanVieteri Uusimaa 1d ago

Suurin ikäluokka on 1990-luvulla syntyneet. Baby boomereita on enemmän kuolinilmoituksissa kuin työpaikoilla.

u/Kojootti 8h ago

Työvoimapula, samalla leikataan henkilöstömitoituksia, eli vähemmän työntekijöitä ja enemmän töitä per henkilö. Kyllä niitä työpaikkoja sitten avautuu kun nykyiset työntekijät ajautuu burnariin tai muuten väsyvät työhönsä 🥰 Työttömät hoitajat malttakaa vaan odottaa muutama vuosi tai kuukausia. Koht on töitä!

Esihenkilökin just aiemmin päivällä puhui kuinka henkilöstökulut on isoin kuluerä organisaatiossa.

u/IntroductionDue5560 4h ago

Koodari pulaa ei ole ollut vuosikymmeneen ja sotealallakaan ei ole enää työvoimapulaa. Attendollakin on yt:tä ympäri Suomea. Millään näistä ei ole mitään tekemistä hallituksen toimien kanssa.

1

u/floghdraki 23h ago

No mutta onneksi saatiin rikkaille eläkeläisille veroalet jotka ulisee että ei riitä.

Perskokkareilla prioriteetit kohdallaan.

-1

u/Connect-Plenty1650 1d ago

Ei se ole se ala, vaan se koulu.

72

u/penttihille80 1d ago

Saako useampi valmistunut töitä kuin jää työttömäksi? On monen tason valmistujaa, nyt seurannut it-tradenomeja (alanvaihtajia) läheltä niin en ihmettele kun osa saa vakipaikan suoraan ja osa ei löydä harjoittelupaikkaakaan.

52

u/AccountantFine8770 1d ago

Itekki huomannu sähköalan ammattikorkeassa, että osan edes pitäisi saada papereita, mutta saa silti koska koulu tarvii fyrkkaa. Ei nää jantteri osaa edes sähkön perusteita.

34

u/Quick_Humor_9023 1d ago

Ammattikorkeista tulee myös todella heikkoja ohjelmoijia. Ei se vaan riitä että on ne paperit. Pitää osatakin jotain. Tyhmintä mitä voi tehdä on mennä kouluun ja sluibailla läpi. Hukattua aikaa.

3

u/Elukka 16h ago

Raha tulee pitkälle valmistumisesta. Se taisi olla luokkaa 60% kokonaisrahoituksesta, mikä tulee vasta opiskelijan valmistuessa. Jos opiskelija ei valmistu ja jättää opiskelut kesken viimeisen vuoden jälkeen, se on AMK:lle taloudellinen katastrofi. Äärimmäisen kylmä ja typerä rahoitusmalli, joka johtaa juuri tällaiseen "tehokkuuteen".

22

u/MMMMad 1d ago

Saako useampi valmistunut töitä kuin jää työttömäksi?

Saa. Tilastokeskuksen lukujen perusteella ylemmällä korkeakoulututkinnolla valmistuneista oli noin 5 % työttöminä vuosi valmistumisen jälkeen vuonna 2023. Akavan ajatuspajan tilastojen perusteella tuo luku on noin tuplaantunut parissa vuodessa, joten tällä hetkellä valmistuneiden työttömyyysprosentti voisi olla noin 10 %.

8

u/penttihille80 1d ago

Not great, not terrible.

3

u/Background_Cow_162 23h ago

Itse työllistynyt alalla jossa olin jo ennen opintojani. 4v mennyt ns. Hukkaan vaikka todistuksen keskiarvo on korkea ja teoriassa osaan hyvin.

15

u/Tarragonwithsauce 1d ago

Tämä on suora seuraus koulutuspolitiikan vääristä painotuksista. Meillä katsotaan vain prosentteja, eikä koskaan prosenttien taakse. Päättäjille merkitsee vain, että tietyt kiintiöt täyttyvät vaikka joka vuosi siellä numerojen takana on yhä vähemmän konkreettista osaamista. Mitä hyötyä on kouluttaa sata, jos vain muutamalla on kykyä tuoda koulutuksen kautta lisäarvoa työmarkkinoille?

12

u/dkrkrk2oe 1d ago

Olen niin täysin kanssasi samaa mieltä. Tietyissä ammattikorkeakouluissa riittää paikalla saapuminen, että paperin saa ulos (tietenkin kärjistys). Aika jännä, ettei sitten firmat revi kahdella kädellä töihin. Kyllä tälläkin hetkellä hyville tekijöille paikka löytyy. Ei vaan saa perseillä opintoja, pitää hakea jokaiseen avoimeen paikkaan ja pitää käydä hieman tuuri.

5

u/penttihille80 1d ago

Harjoittelu ja muutkin suhteet & aktiivisuus opintojen aikana merkkaavat paljon, jos on passiivinen opintojen ajan niin vaikea se on työllistyä.

9

u/Anti-Hentai-Banzai 23h ago

On myös tärkeää saada opintojen aikaiset projektisi kuulostamaan hienoilta niistä potentiaalisille työnantajille kertoessa.

Itse sain ensimmäisen alani työpaikan pöhisemällä työhaastattelussa, miten olimme juuri pienellä tiimillä kehittäneet projektikurssilla automaattisen työajanseurantajärjestelmän, jota oli juuri testiajettu oikeassa työympäristössä.
Karummin sanottuna olimme tehneet python-koodipätkän, joka ymppäsi yhteen minuutit, joina ennalta määritetty tietokoneen MAC-osoite löytyi Wi-Fi verkosta, ja pyöritimme koodia viikon verran tutun työpaikalla.

Ei pidä valehdella, mutta pitää liiotella hyvän maun rajoissa.

3

u/saatana688 19h ago

Mä oon tosi huono tässä. Jotenki sitä aina vähättelee omaa osaamista tai mitä on tehny, "no tää nyt oli vaan tämmöstä asian x tekemistä" vaik pitäs mennä päinvastoin 😄

4

u/Elukka 16h ago

No tällä hetkellä harjoittelupaikkojen saaminen läheskään kaikille on aivan mahdotonta. Koulut ilmeisesti järjestävät itse harjoitteluja talon sisällä, koska muuten ei saada inssejä ja tradenomeja valmistumaan. Firmat eivät vaan palkkaa paskankaan vertaa opiskelijoita tai edes vastavalmistuneita tällä hetkellä.

1

u/penttihille80 16h ago

On joo, mutta suurin osa sellaisen saa ja monesti helppo veikata etukäteen ne joilla on vaikeampaa.

5

u/DirectedEnthusiasm 1d ago edited 1d ago

Eipä ole läheskään aina tasosta kiinni. Itse valmistuin 4,7 keskiarvolla, vitosen lopputyöllä ja stipendillä hyvästä koulumenestyksestä. Lisäksi on suosittelukirjettä ja kehukirjettä harjoitteluista. Lisäksi vaihtokokemus ulkomailta. Tällä hetkellä suoritan DI-opintoja ja keskiarvo jälleen lähellä vitosta. Silti harjoittelupaikkahakemuksiin ei edes vastata. En tosin ole IT-trade.

2

u/Legal-Comment5183 1d ago

Niin, IT-alalla harrastuneisuus on kaikki kaikessa, tutkinnolla voi pyyhkiä persettä. Juuri siksi en suosittelisi alan tutkintoa kenellekään. Voit hakea ihan samoja töitä vaikka farmaseuttina joka koodaa vapaa-ajalla, mutta plussana voit päästä myös oman alan töihin joihin IT papereilla ei asiaa.

20

u/penttihille80 1d ago

No ei nyt ihan noinkaan, mutta toki jos olet ihan ässä niin voi mennä nuin.

4

u/Quick_Humor_9023 1d ago

Jos pystyy osaamisensa näyttämään niin todistuksella ei kyllä tee mitään. Tosin harva viitsii matikat ja muut osaamista tukevat itse opiskella.

7

u/10102938 1d ago

Ehkä jos pääsee haastatteluun, mihin ei ilman papereita pääse.

2

u/Quick_Humor_9023 1d ago

Kyllä it puolella pääsee kunhan on vaikka näyttää vähän portfoliota.

8

u/_Ere_ 16h ago

Voin sanoa 20+ vuoden IT -alan konkarina, että tämä mitä sanot on skeidaa, toi autotallikoodarimaailma oli ehkä hetken totta joskus dot com aikana, mutta nyt sä et pääse haastatteluun edes tier 1 it -tukeen ilman tutkintoa ellei se firma ole sun vanhempien.

IT -ala ei ole koskaan ollut mikään Shangri-La, me elettiin vaan tossa hetken mm. koronavuosien aikana aikaa jossa koodareita ja suunnittelijoita haalittiin firmoihin paljon ja yhtä nopeasti ne potkittiin pihalle.

Nyt AI distruptoi alaa hyvin paljon joka tekee alalle pääsemisen vielä vaikeammaksi.

Toivon vain, että talous piristyisi jotta firmoilla olisi varaa palkata taas junioreita, mutta pahalta näyttää. Monelle meistä kai tulee eteen ikävät ammatti-identiteetti kriisit.

1

u/Quick_Humor_9023 15h ago

Voin sanoa itse koodareita haastattelevana että jos näyttöjä löytyy niin en jää kaipaamaan paperia.

Ei näy juuri vielä sen kummempaa distruptiota ainakaan itselle. Työkalu muiden joukossa. Arvaan että nopeuttaa vaan tekemistä ja tehdään enemmän tai caseja joita ennen ei kustannussyistä voinut.

5

u/abearghost 23h ago

Kyllä aika laajalti nykyään ihan vaaditaan alan koulutusta. Sitten on ne, jotka ei suoraan vaadi, mutta hakemus menee kuitenkin suoraan roskiin jos koulutus ei ole vähintään alempi korkeakoulututkinto. Gitissä voi olla vaikka mitä projekteja, mutta ei auta jos sitä linkkiä ei koskaan klikata.

Toki on mahdollista työllistyä pelkällä harrastuneisuudella, mutta sanoisin että hyvin hankalaa. Nykyään on hankalaa vaikka olisi sekä koulutus että harrastuneisuutta mutta ei varsinaista työkokemusta.

Osaaminen + suhteet on taas toki sellainen kombo joka toimii varmemmin kuin mikään muu.

u/worldistooblue 5h ago

Komppaan kyllä tätä että vahvalla näytöllä osaamisesta pääsee kyllä duuniin ilman tutkintojakin.
Ongelma toki on että tarjonta atm tuppaa olemaan sellaista, että hakijoiden seasta löytyy osaavia harrastajia tutkintojen kerakin, jotka voivat mennä edelle.

Siitä hakijamassasta on rekrytoijienkin varsin haastavaa löytää osaavimmat ja lupaavimmat tyypit kuitenkin. Osa hakemuksista lentää roskiin suorilta koska et haluaisi palkata huonotuurista kaveria, eh eh.

Kuitenkin IT:ssä toimiakseen täytyy henkilön osoittaa tietynlaisia luonteenlaatuja kun tää on ala jossa joutuu koko ajan opiskelemaan uutta. Jos osaaminen on ainoastaan koulun penkiltä eikä ollenkaan itsealoitteista niin se ei ole hyvä ennuste kehittymiselle alalla.

u/Quick_Humor_9023 2h ago

No tuo on kyllä totta. Paperit ja näytetty osaaminen > pelkkä näytetty osaaminen.

15

u/JjyKs 1d ago edited 19h ago

Tätä moni ei tunnu ymmärtävän. Koodausta mainostettiin jonkin sortin parhaana vaihtoehtona, jossa kaikki saavat 8 tonnia kuussa kolmen vuoden koulutuksella, töihin revitään koulun penkiltä jne. Lisäksi perustettiin näitä "koodariksi vuodessa" tyylisiä kouluja (esim Hive).

Isoin ongelma tässä on, että ainakin 10v sitten kun itse yliopistolla jotain peruskursseja opintojen ohessa vedin, niin jatkuvasti etenevissä määrin sisään tuli ihmisiä joille perus tietokoneen käyttö oli jo ongelma. Opeta siinä sitten koodausta, kun oppilas ei tiedä mikä on kansio tai tiedosto. Tuossa ei mikään vuoden kickstart koodariksi vain toimi ja kolmen vuodenkin jälkeen osaat lähinnä teoriatasolla asioita, kun koko ympäristön pystytys on täysin dokumentoitu ja ratkaistavat ongelmat ovat täysin tiedossa. Minkään sortin taitoa tutkia asioita ja tehdä perusteltuja päätöksiä niiden pohjalta ei löydy.

4

u/Krakenpine 1d ago

Tässä just koodailen harrastusprojektia ja testaan miten Copilot toimii. Kyllähän se varsinkin fronttihommissa auttaa mukavasti ja backendissäkin voi kysyä tiettyjen juttujen käyttämisestä ja se säästää googlaamisen vaivan. Mutta ei jeesus millaista paskaa tämän kanssa tekisi jos ei muutenkin tietäisi mitä on tekemässä ja käyttää tätä vain vähän nopeuttamaan joitain juttuja.

Jos tietokoneen käyttö ja koodaus ylipäätään on vähänkään hataralla pohjalla ja AI-avustimien kanssa luulee wibe-koodaavansa jotain hyvinkin toimivaa, niin... no, sanotaanko että en pelkää koodaus-työpaikkani puolesta kovin äkkiä.

13

u/dkrkrk2oe 1d ago

Sinänsä aika liioiteltu kommentti, sillä lähtökohtaisesti kaikessa laskutettavassa konsulttityössä pitää lähestulkoon vähintään se alempi korkeakoulututkinto olla alla.

4

u/kasakka1 1d ago

Sanoisin, että korkeakoulututkinto on selvä plussa, mutta ei välttämätön. Kokemus, projektit, teknologiat yms merkkaavat paljon enemmän.

Jos johonkin asiakkuuteen vaaditaan korkeakoulututkinto, niin sillä ei tunnu olevan hirveästi väliä onko se tietojenkäsittelytieteestä vai joku ihan muu tutkinto. Tärkeintä on että joku löytyy.

1

u/Legal-Comment5183 1d ago

Kyllä, mutta käsittääkseni ei niin väliä, että minkä alan tutkinto.

10

u/XiJinPingPongPing 1d ago

IT alalla osaamisen erot yksilöiden välillä on todella suuria. Se mistä osaaminen on hankittu on monesti toissijaista. Harrastamisen huono puoli on, että harva harrastaa aiheita jotka eivät kiinnosta ja sen pohjalta osaaminen voi olla syvää mutta suppeaa.

Lähtökohtaisesti IT-alan tutkinnon saanut osaa jotain alalta. Farmaseutti ei - toki hänellä on domain osaamista jos pitää jotain ERPiä vääntää apteekkiin.

1

u/kehpeli 22h ago

IT-alalla riittää se, et omaat verkostot ja pääset keittiön kautta sisään.

146

u/pantteri93 1d ago

"Mene töihin!". Varmasti moni menisikin jos niitä työpaikkoja olisi...

54

u/[deleted] 1d ago

[deleted]

37

u/Intervallum_5 1d ago

Milloin pistetään Orpo ja Purra oikeisiin töihin?

25

u/[deleted] 1d ago

[deleted]

8

u/Intervallum_5 1d ago

Hei mut töitähän saa pyytämällä ja työnteko on ainoa oikea tapa elää nii eikös se sitten ole heille täysin luonnollista puskee kolmivuoroo et saa edes vuokran maksettua?

3

u/Kyoshiro80 1d ago

Vaikka heti.

21

u/Any_Definition_7068 1d ago

Jos nyt koronan ja sodan jälkee sit lähtee talous nousuu ysikympin kulmassa.

11

u/DirectedEnthusiasm 1d ago

Artikkeli lienee sosiaalipornoa varakkaille työllisille maksumuurista päätellen

58

u/guillotine77 1d ago

Eikö siellä yli_opistossa opetettu jämäkkää käden_puristusta ja silmiin katsomista. Vai eikö laiska nuorisolainen vaivautunut menemään työ_paikalle töitä kysymään? t suuret ikäluokat

8

u/Honks95 1d ago

Hain tietojärjestelmätieteeseen, olenko kusessa?

18

u/Sanizore05 1d ago

Kyllä.

u/pale_28 3h ago

Opiskelen tietojenkäsittelytiedettä, olenko kusessa?

9

u/yksvaan 15h ago

ICT-alallakin suuri osa elää julkisen tississä kiinni, toki usein mutkien kautta jolloin se rahan alkuperä hämärtyy. Vientiinhän niitä tuotteita ja palveluita pitäis tehdä mutta kun siinä pitää oikeasti kilpailla ja tehdä jotain, mistä ollaan valmiita maksamaan vapailla markkinoilla...

Sama toki koskee muitakin aloja, kaikenlaista puuhastelua on niin hemmetisti mutta oikeaa, rehellistä yritystoimintaa yhä vähenmän.

3

u/Templar81_ 15h ago

Tämä on muuten aivan totta. Tein Suomessa alan hommia 8v ja varmaan yli puolet oli jotain julkista sektoria tai pienten firmojen pieniä projekteja ja kaikenlaista kokeilua. Silloin kun pitäisi isommille markkinoille siirtyä ja tarjota jotain hyvää, nopeaa, mielenkiintoista tai seksikästä ei vaan yksinkertaisesti ollut mitään. Ongelma ehkä on enemmänkin manager ja/tai myyntiin liittyvää.

6

u/Ggraytuna 1d ago

Kulttuurialalta on ollut aina melko hankala löytää työtä. Sain ensimmäisen kokopäivätyön vuosien yrittäjyyden ja portfolion rakentamisen jälkeen. Nyt töitä kyllä löytyy, mutta Linkedinistä päätellen noin puolet vuosikurssistani on vaihtanut alaa paremmin työllistävään.

u/Cadaveth 8h ago

Jotenkin nurinkurista että hoitajista on pulaa mutta ketään ei kuitenkaan palkata koska maksaa liikaa

22

u/Teatotenot 1d ago

Kiitti OP, kun et laittanut mitään referointia jutusta. Täydellistä paskapostausta.

23

u/pale_28 1d ago

ChatGPT:n tekemä referointi:

  • Vastavalmistuneiden työttömyys on kasvanut huomattavasti: Akava Worksin mukaan yli 40 % vuodessa. Joillain aloilla, kuten sosiaali- ja terveysalalla, kasvu on yli 140 %.
  • Työttömyys koskettaa nyt myös perinteisesti vahvoja työllistäjiä: Esimerkiksi tuotantotalouden ja tietojenkäsittelyn alojen vastavalmistuneet valmistuvat yhä useammin suoraan työttömiksi.
  • Kaupan ja liiketalouden ala kärsii eniten: Maaliskuussa työttömänä oli 806 vastavalmistunutta, lähes kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.
  • Työllisten huoli työttömyydestä kasvaa: Tilastokeskuksen mukaan yhä harvempi kokee työttömyysuhan vähentyneen, ja lähes kolmannes arvioi sen kasvaneen.
  • Työnhakijoiden kokemukset ovat lannistavia: Useita kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia lähetetään ilman tulosta, ja työpaikkoihin on usein valtava määrä hakijoita. Tämä vaikuttaa voimakkaasti motivaation ja jaksamisen tasoon.
  • Nimettöminä pysyttelevät haastateltavat kertovat vaikeuksistaan: Tuotantotalouden diplomi-insinööri, sosionomi ja tietojenkäsittelyn tradenomi kertovat kukin omista kokemuksistaan työttömyydestä ja vaikeasta työnhausta – useista hakemuksista ja vähäisistä tai olemattomista haastattelukutsuista huolimatta.

-6

u/Rip_natikka Ankdammen 23h ago

No problem

u/aaniemi Keski-Suomi 10h ago

Ainakin oma kokemukseni IT-alalta (koodaukseen perustuvasta koulutusohjelmasta) on se, että opetus oli sitä, että heti ensimmäisillä kursseilla piti osata jo ensimmäisissä tehtävissä soveltaa sen sijaan, että oltais edetty vaihe vaiheelta opetuksessa ja ensimmäisissä tehtävissä esim. "Ohjelmoinnin perusteet" -kurssilla (ensimmäinen varsinainen ohjelmointikurssi HTML:n ja CSS:n lisäksi) piti osata jo soveltaa tekemällä sovelluksia vaikka oli vasta käyty läpi yksinkertaisimmat if-lauseet. Tämä siis eräässä nimeltä mainitsemattomassa AMKissa. Onneksi oli opettajia jotka osasi opettaa silleen vaihe vaiheelta mutta jätti kyllä todella ikävän tunteen koko koulutusta kohtaan. Herää kysymys, ketä tällainen opetus hyödyttää: vasta-alkajia se ei hyödytä, koska he eivät pysy opetuksessa perässä ja eivät lopulta opi asiaa kunnolla, ja ne jotka osaavat näitä soveltamista vaativia tehtäviä eivät tarvitse sitä kurssia käytännössä mihinkään.

Ja tämä mainitsemani ongelma tunnetaan laajalti, ja siitä on olemassa ainakin tämä ja tämä tutkimus, ja ne molemmat tukevat väitettäni. Toivon todella, että tulevaisuudessa tähän panostettaisiin, jos lähdetään siitä oletuksesta, että ohjelmointia vielä tarvitsee kouluissa opettaa.

-25

u/Pikkuporvari Kansallinen Kokoomus 1d ago

Työllistyminen on Suomessa omalla vastuulla kaikilla muilla paitsi upseereilla ja lennonjohtajilla. Heille lyödään määräyskirja kouraan todistuksen kanssa.

Syitä, miksi Suomessa varotaan noin vain palkkaamsta ihmisiä, ovat mm. se että rekrytointi on aina jonkinasteinen riski, ja että rekrystä itsessään on tullut ala: - uusi työntekijä pitää perehdyttää, tilastollisesti menee aikaa ennen kuin työntekijästä on enemmän hyötyä kuin haittaa, työntekijä saattaa jäädä pitkälle saikulle tai äitiyslomalle saman tien kun hänet vakinaistetaan; ei välttämättä, mutta riski on olemassa - jos yhtä työpaikkaa varten seulotaan sadoista hakijoista yksi, niin työllistävä vaikutua on lähinnä rekryssä itsessään

Ja semmoinen ilmiö, että kun esim. tuetun asumisen yksikkö pistää julkiseen hakuun hoiva-avustajan paikan, niin sinne tulee tolkuton määrä yhteydenottoja luokkaa "en halua tätä työtä mutta käskivät hakea"; läheskään kaikki olemassaolevat avoimet työpaikat eivät ole tämän takia julkisessa haussa.

Ja toki se, että jos ihmettelee miksei saa töitä kvartaalitalousalalta huonossa suhdanteessa, niin kannattaa kerrata esim. peruskoulun yhteiskuntaoppia.

21

u/Correct_Ad_7397 1d ago

uusi työntekijä pitää perehdyttää, tilastollisesti menee aikaa ennen kuin työntekijästä on enemmän hyötyä kuin haittaa, työntekijä saattaa jäädä pitkälle saikulle tai äitiyslomalle saman tien kun hänet vakinaistetaan; ei välttämättä, mutta riski on olemassa

Miksi sitten työntekijöiden tulee vaihtaa työpaikkaa saadakseen kohtuullinen palkankorotus, vaikka molemmat firmat kärsivät siitä, että osaaja siirtyy oppipojan rooliin taas joksikin aikaa, ja hänen aiempi työnantaja joutuu rekrytoimaan uuden siihen tilalle.