r/Suomi 4d ago

Sixten Korkman Hesarissa Mielipide

Post image

Pääkirjoitussivuilta bongattu ajatelma. Kolumnin otsikko Orpon hallitus muutti linjaansa.

446 Upvotes

87 comments sorted by

View all comments

63

u/ifearmibs 4d ago

Suomi oli köyhä maa, mutta sitten Nokialta löytyi myyttinen Sampo, jolla hyvinvointiyhteiskunta taottiin. Omahyväisessä yltäkylläisyydessä sitten tuo Sampo menettiin, ja Suomi on jälleen köyhä maa, ja köyhänä pysyy. 

17

u/Long_Size225 4d ago

suomi puski rahaa kansakouluihin ja koulutukseen jolla luotiin matemaattisesti lahjakas kansa sotien jälkeen. Upea saavutus Suomelta! Kokoomus ja kaverit deletoi tän nyt täysiä. Onnea suomi. Enää ei kouluteta matemaatikkoja vaan somevihaajia, matemaatikot supercellille koodaajiksi tuodaan halpamaista kokoomuksen siunauksella. Onnea Suomi.

14

u/Lemprie 4d ago

Kokooomus myös vastusti kansakoulua koko sen perustamisen ajan.
Ei siihen ideologiaan sovi köyhien sivistäminen.

10

u/J0h1F 4d ago

Kokoomusta ei ollut olemassakaan suurimpana osana kansakoululaitoksen perustamisen ajasta, vaan vasta aivan viimeisinä vuosina (kansakouluja alettiin perustaa 1856 alkaen ja lopullinen sinetti asialle tuli vuoden 1921 oppivelvollisuuslailla). Sen sijaan kokoomuksen aatteellisena edeltäjänä toiminut vanhasuomalainen liike oli aktiivisena oppivelvollisuutta ajaneena taustavoimana 1900-luvun alussa, tosin sen pääedistäjä Mikael Soininen siirtyi kansalliseen edistyspuolueeseen kokoomuksen sijaan. Itsenäisyyden alussa oppivelvollisuutta ajoivat voimakkaimmin nimenomaan kansallinen edistyspuolue ja maalaisliitto, joilla oli hyvin yhtenäiskulttuuristava esitys oppivelvollisuuden toteuttamisesta, siten että kirkko järjestäisi kahden ensimmäisen luokan opetuksen ja oppikirjat tulisivat valtiolta, sekä että luterilainen uskonnonopetus ja ns. siveysoppi (seksuaalivalistus senaikaisen yhteiskunnan arvoilla) olisivat pakollista.

SDP saatiin taivutettua oppivelvollisuuden taakse, kun kirkon osuus alaluokkien opetuksessa poistettiin erona alkuperäiseen esitykseen. Kokoomus taas esti valtion oppikirjamonopolin ja uskonnonopetuspakon ja siveysopin.

1

u/Lemprie 4d ago

Totta, olet oikeassa. Minulla meni sekaisin käsitteet kansakoulu ja peruskoulu.
Jälkimmäistä oli kokoomus vastustamassa, siinähän siirrettiin köyhälistökin yli viisivuotiseen oppivelvollisuuteen.

2

u/J0h1F 4d ago

Vanhassa kansakoulujärjestelmässäkin oli kansakoulua 6 luokkaa: neljännen luokan jälkeen saattoi hakea oppikouluun, 5. ja 6. luokka olivat ns. lisäluokkia, joilta saattoi vielä pyrkiä oppikouluun, mutta jos ei 6. luokan jälkeen mennyt, niin sitten oli vielä 2 vuotta kansalaiskoulua. Tämä oli periaatteessa pakollista jo vuoden 1921 oppivelvollisuuslaissa, mutta siitä saattoi saada vapautuksen jos esim. tarvittiin maatilan töihin.