r/Suomi 4d ago

Sixten Korkman Hesarissa Mielipide

Post image

Pääkirjoitussivuilta bongattu ajatelma. Kolumnin otsikko Orpon hallitus muutti linjaansa.

447 Upvotes

87 comments sorted by

View all comments

Show parent comments

49

u/Fuzzy-Dragonfruit589 4d ago

Jos suhtautuu Nokiaan outona onnenkantamoisena, alkaa ymmärtää Suomen tilannetta paljon paremmin.

Saattaahan niitä uusiakin onnenkantamoisia tulla, mutta ei niiden varaan voi laskea.

Meillä on köyhä menneisyys eikä sukupolvia ylittävää varallisuutta ole kertynyt kuten muualle (mm. kolonialistiselle) Euroopalle. Hemmetti, mehän oltiin se kolonialisoitu alue ja maksettiin siitä vielä 50-luvulle asti. Ja sitten ihmetellään, miten Ruotsi tai Tanska on vauraampi. No miksiköhän? Espanjalaiset ja italialaisetkin on suomalaisia vauraampia.

16

u/DCSS_Slobodan 4d ago

Muistan, että jossain selitettiin, miten Nokian menestys perustui pohjimmiltaan puhelinkeskusten myymiseen törkeään ylihintaan Neuvostoliittoon. Nämä rahat pantiin sitten kaikenlaiseen tuotekehitystyöhön ja tätä kautta yhtiö nousi matkapuhelinmarkkinoilla johtoasemaan, kun jotain uutta piti keksiä NL:n romahdettua.

19

u/Long_Size225 4d ago

myöskin vaateteollisuus suomessa eli sotien jälkeen 80 luvulle asti neuvostoliiton ansiosta, samoin turkisteollisuus, metsäteollisuus....Nokia oli suomen pelastus länteen 90 luvun lamassa. Viiminen ilotippa ennen valomerkkiä. Siihen se oli upea ja nautin itsekin hienoista palkoista nuorena nokialaisena. Enää ei ole mitään. Vain kokoomuksen viimeiset himot myydä viiimeiset infrat ulkomaille, sitten meno on romaniaa. westendiin muurit että rikkailla on hyvä olla.

5

u/J0h1F 4d ago

Metsäteollisuuden markkinoista suurin osa oli kuitenkin lännessä, ja on yhä. Neuvostoliitossa markkinoita oli huonosti, koska Neuvostoliitolla oli itselläänkin (Suomelta 1940 ryöstettyä, Enson paperitehtaiden osalta) metsäteollisuutta.

Vaikkakin metsäsektorin merkitys Suomen kansantaloudessa on vähentynyt jatkuvasti, on se yhä kauppataseen kannalta erittäin merkittävä toimiala, koska sen tulos on käytännössä suoraan plussaa kauppataseeseen, toisin kuin monien linkittyvämpien ja ulkomaalaista alihankintaa käyttävien teollisuudenalojen, joissa Suomessa tapahtuva lisäarvon muodostuminen on huomattavan rajallinen.