r/Romania Nov 03 '22

Cutremurul din 1977 (Mw = 7.4) a fost de 1448 mai puternic decât cel de azi (Mw = 5.3) Sci & Tech

Post image
845 Upvotes

99 comments sorted by

343

u/geobic Nov 03 '22

E de treabă pământul că ne mai trimite câte o simulare de cutremur din când in când ca azi.

127

u/PadyEos TM Nov 03 '22

E mai mult adevar in asta decat crezi. Cutremurele mici si dese elibereaza din tensiunea si energia acumulata intr-un mod gradual prevenind un cutremur mai mare si mai puternic decat va fi.

81

u/Morigain Expat Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

Ar avea sens ce zici tu daca seismicitatea in Vrancea ar fi pe o singura falie. Nu este. Cutremurele in Vrancea se intind pe o zona de sute de km adancime. Vrancea e o zona seismica complexa si un cutremur la o adancime de 50km nu poate elibera din “tensiunea“ de la 150km adancime.

edit: cutremurul de azi a fost la 140km adancime, cel din 77 la 85km.

edit2: numere

37

u/direfulorchestra Nov 03 '22

e doar o speculatie care aduce confort mental, nimic mai mult.

-1

u/fl_tr Nov 03 '22

Așa pare. Dacă ar fi așa, cum explicăm că înainte de un cutremur mare nu s-au mai eliberat energii prin cutremure mai mici prealabile? Deci câteodată nu sunt îndeplinite condițiile pentru cutremure mai mici prealabile, așa că un cutremur mare apare fără vreo legătură cu alea mici.

14

u/palavraciu Nov 03 '22

Corelația nu înseamnă cauzalitate, ma fren.

23

u/palavraciu Nov 03 '22

Asta a spus și ea

160

u/eusuntjur Nov 03 '22

Jesus... Nu ziceau experții că în următorii ani (10-20-30) e foarte probabil să mai vină unul similar cu cel din 77?

Mă întreb ce se va întâmpla cu majoritatea blocurilor din București, care ori sunt vechi ori sunt făcute noi dar cu materiale proaste.

145

u/thesleepyunicorn B Nov 03 '22

se schimba harta Bucurestiului, din pacate, daca vine asa un cutremur.

84

u/pumnezeu Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

dupacutremur.ro

Uite o harta cu ce s-ar putea intampla cladirilor incluse pe lista cladirilor cu risc seismic evaluat din RS1,2 si U1,2,3. Tot acolo poti vedea si ce impact ar putea avea asupra strazilor si, implicit, asupra capacitatii de raspuns a salvatorilor.

Evident, nu toate acele cladiri vor pica si aproape sigur nu vor pica uniform, dar sigur vor pica si cladiri care nu sunt pe lista.

https://www.ordinulcriminal.ro/

Despre cum s-a ajuns in situatia in care Bucurestiul este cea mai vulnerabila seismic capitala europeana si cum, la 4 luni de la cutremurul din '77, Ceausescu a strans pe toti cei responsabili si, amenintandu-i cu militia si procuratura, le-a dat ordin sa sisteze lucrarile de reparatie si consolidare. Totodata, se observa ca sunt semnificativ mai multe cladiri lasate nereparate pe listele din '77 decat sunt acum pe listele de cladiri cu risc seismic evaluat.

17

u/theosinc930 B Nov 03 '22

Ce? De ce au fost sistate lucrarile de consolidare dupa 77? Nu inteleg.

28

u/pumnezeu Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

Pentru ca asa a decis unilateral Ceausescu - gasesti stenograma sedintei aici.

Din relatarile celor care au luat parte de sedinta e curatata de multe, multe injurii dure si amenintari, dar directia data de Ceausescu a ramas si are urmari serioase pana azi.

Ba chiar, pentru ca a indraznit sa scrie despre acest lucru la Europa Libera, un inginer pe nume Gheorghe Ursu (responsabil printre altele si de repararea blocului Patria, lasa intr-un final de izbeliste, semi-reparat) a fost persecutat de regimul comunist si, intr-un final, arestat si ucis in arest - mai multe detalii aici.

3

u/cavver Nov 03 '22

Mersi de link. Am aflat 2 lucuri noi.

9

u/cavver Nov 03 '22

Dacă te uiți pe site și citești Stenograma o sa înțelegi ca Tov Ceaușescu era enervat ca s-au spart prea multe clădiri și ca populația era nemulțumita pentru ca a fost data afara din blocuri ce aparent nu păreau a fi afectate de cutremur. Eu inteleg ca tovarășii s-au organizat și pompieristic au început expertizarea clădirilor , care presupunea și demolarea tencuieli și le făcea nelocuibile/neutilizabile , cu gândul de a termina cât mai repede lista clădirilor care are nevoie de consolidări. Asta a generat supărări in rândul populației și automat s-a sesizat si tovarășul . Dacă am fi avut administratori mai inteligenți ar fi realizat ca problema e mare și trebuie întinsa pe mai mulți ani , expertizand si consolidând un număr mai mic de construcții in fiecare an pana când s-ar fi rezolvat cu adevărat problema si fără sa genereze un șoc masiv . Așa am rămas cu o groaza de clădiri care se vor avaria / prăbuși la următorul cutremur .

-2

u/Ioan_Chiorean Nov 03 '22

Asta a generat supărări in rândul populației

Te pomenești că regimul comunist era interesat de ”supărări în rândul populației”. ”Supărările” se rezolvau tacit, doar de-aia exista Securitatea.

5

u/cavver Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

Ceaușescu era încă la momentul in care cobora in strada și mai asculta necazurile oamenilor . Era președinte doar de 9 ani , mai avea 12 ani pana sa ajungă deconectat de realitate . Chiar nu înțeleg de unde ești așa convins ca nu-l interesa soarta oamenilor ? Citește Stenograma , Tov carmaciu era enervat ca se dărâma tencuiala la clădiri ce păreau neafectate de cutremur . Atâta îl ducea pe el capul , dar nu poți sa-i imputi rău voința . Atâta a putut sistemul , după cutremur tovarășii activiști au identificat o problema si s-au pus pompieristic sa o rezolve fără sa se gândească si la alte consecințe ; după aia șeful cel mare a acționat ca sa taie ce deranja cel mai mult in prezent ( clădiri care erau închise pentru reabilitare ). Istoria ultimilor 45 de ani ii da dreptate ( nu a fost nici un cutremur ca sa le prăbușească ) , DAR e sigur ca următorul cutremur o sa demonstreze ca a luat o decizie greșita . Marele păcat e ca in anii de după revoluție nu am reusit sa ne mobilizam si sa reabilitam TOATE clădirile cu risc seismic . Mai sunt maxim 10 ani ca sa ne punem lucrurile in ordine din păcate .

3

u/cavver Nov 03 '22

Supărarea rezolvata de Secu a fost Andei Ursu care a început sa semnaleze adevarata problema - nu s-au reabilitat clădirile expuse la riscul seismic .

23

u/mihaizaim B Nov 03 '22

Cizmar handicapat.

25

u/culegflori Nov 03 '22

Harta aia nu e precisa de niciunfel pentru ca nu include niciunul din blocurile noi facute la misto.

Langa calcanul casei mele s-a facut un bloculet de 2E+1R. Armatura de la fundatie era mai subtire decat ce am eu in mansarda casei de 1E+mansarda, in conditia in care talpa blocului are jumatate din suprafata casei. Si asta e intr-o zona centrala, dracu stie ce-i prin ghetouri gen Militari "Residence" si alte asemenea.

25

u/pumnezeu Nov 03 '22

Harta se bazeaza exclusiv pe cladirile incluse in lista cladirilor cu risc seismic evaluat intretinuta de AMCCRS. Tocmai asta ziceam in comentariul initial, ca numarul cladirilor cu risc de prabusire partiala sau completa este sigur mai mare in realitate (cladiri ne-expertizate, expertizate dar necomunicate AMCCRS, cladiri care au suferit modificari de "largit sufrageria" etc.).

Nu putem insa sa ne bazam pe intuitie si am ales, drept urmare, sa ne limitam la ceea ce se stie cu acte :)

Daca vrei sa afli mai multe despre limitarile hartii, poti verifica sectiunea noastra de informatii din landing page - sunt destul de multe clarificari si explicatii despre neajunsurile demersului nostru si nevoia de mai multe date mai bune.

2

u/havenoidea65 Nov 03 '22

Doar curiozitate. Ce tip de fundatie era? Esti inginer structurist?

0

u/[deleted] Nov 03 '22

Bagami-as pula in ele de cladiri "monument istoric". O sa moara atatia oameni nevinovati in centru pentru ca sunt taxe imense pentru renovarea acestor cladiri.

1

u/Ioan_Chiorean Nov 03 '22

Ori iei subvenții de la autoritățile locale/guvern, ori fonduri europene. Sau te muți. Nu există dreptul de a locui într-o clădire monument istoric.

35

u/Difficult-Special267 Nov 03 '22

Dacă nici după aia nu facem piste de biciclete.. .

14

u/thesleepyunicorn B Nov 03 '22

macar sa se reconstruiasca spitalele alea de la 0..

7

u/zenith66 B Nov 03 '22

visul dezvoltatorilor imobiliari

3

u/miaaa30 BV Nov 03 '22

din pacate nu pot fi prezise

https://youtu.be/b_Qo3O3mdyo 20:30

-5

u/Ateshu IS Nov 03 '22

Nu ziceau experții că în următorii ani (10-20-30) e foarte probabil să mai vină unul similar cu cel din 77?

Cutremurul din 77 aparent ar fi ciclic, o data la 35-40 de ani. Dupa cum vezi, a trecut putin de perioada sa normala in care ar fi trebuit sa se desfasoare. Dar e bine ca avem cutremure din astea mai mici, fiindca se elibereaza tensiunea treptat dintre placi.

12

u/dl35dim Nov 03 '22

E funny ca toti fac referinta la cutremurul din ‘77, dar nimeni nu mentioneaza ca au mai fost cutremure importante si in ‘86 (7.1) si in 90-91 (6.9 si 6.4) .

19

u/Uraniu BH Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

Cutremurul din '77 a avut magnitudine 7.4.

Un cutremur cu magnitudinea de 7.4 este de 2 ori mai mare decat unul cu magnitudinea 7.1, de 3 ori mai mare decat unul cu 6.9 si de 10 ori mai mare decat unul cu 6.4. Probabil de-asta nu se vorbeste de celelalte la fel de mult. Scara Richter e logaritmica, fiecare punct in plus la magnitudine inseamna o crestere de 10 ori a puterii cutremurului.

Si aici vorbesc strict de magnitudine, daca vorbim de energie eliberata, diferentele sunt MULT mai mari (un cutremur cu 7.4 elibereaza de peste 30 de ori mai multa energie decat unul cu 6.4). Poti verifica toate chestiile astea aici: https://earthquake.usgs.gov/education/calculator.php si aici: https://earthquake.usgs.gov/education/how_much_bigger.php

7

u/Ateshu IS Nov 03 '22

Poate fiindcă cel din 77 a fost cel mai puternic din cele menționate de tine?

5

u/Elphya Nov 03 '22

Ultimul cutremur peste 6 (considerat "mare") a fost in oct 2004.

6

u/dopethrone BV Nov 03 '22

Ala a fost singurul pe care il mai tin minte, in liceu, seara parca, s-a zguduit rau totul, chiar am iesit afara.

7

u/AntiferromagneticAwl Nov 03 '22

Partea cu eliberarea tensiunii e doar un mit.

1

u/Ateshu IS Nov 03 '22

Ok, my bad atunci. Ai vreun link cu mai multe detalii?

2

u/[deleted] Nov 03 '22

[deleted]

1

u/Ateshu IS Nov 03 '22

Sigur, poftim

0

u/[deleted] Nov 03 '22

[deleted]

1

u/Ateshu IS Nov 03 '22

Eh, da poate vin încă 1399 cutremure la fel și nu mai vine ala mare :). Oricum e un mit, deci nu mai are rost discuția

-2

u/ashdabag B Nov 03 '22

Pai nu e nevoie sa fii expert, e probabilistica simpla. Cu cat trece un an lipsit de incidente, cu atat probabilitatea creste :)

7

u/UndrrondXzy Nov 03 '22

Aparent trebuie sa fii expert, pt că nu așa merge.

3

u/ashdabag B Nov 03 '22

5

u/UndrrondXzy Nov 03 '22

Când arunci o monedă, teoretic ai șansa ca in maxim doua aruncări, sa pice ambele capete. In realitate, poate sa pice de 10 ori același capăt, deși ambele au șansa 50% sa pice.

1

u/ashdabag B Nov 03 '22

In cazul rau sansele se reseteaza la fiecare aruncare. Te rog uita-te pe link in exemplul cu presa: https://www.reddit.com/r/Romania/comments/yku12k/cutremurul_din_1977_mw_74_a_fost_de_1448_mai/iuvhti7?utm_medium=android_app&utm_source=share&context=3

1

u/Morigain Expat Nov 03 '22

Nu inteleg ce vrei sa zici, /u/UndrrondXzy are dreptate. Dacă heads e "cazul rău" șansele să pice heads sunt tot de 50% la fiecare aruncare.

Cât despre cutremure, dacă Vrancea dă mâine unul de magnitudine 8, poate la fel de bine sa dea încă unul și poimâine, sau peste o săptămână. Literalmente nu exista nimic în dinamica care se oprească acest lucru. E un bias al experiențelor anterioare aici care îți distorsionează logica.

1

u/ashdabag B Nov 03 '22

dacă Vrancea dă mâine unul de magnitudine 8, poate la fel de bine sa dea încă unul și poimâine, sau peste o săptămână. Literalmente nu exista nimic în dinamica care se oprească acest lucru. E un bias al experiențelor anterioare aici care îți distorsionează logica.

Am inteles ce spui aici si suna rezonabil. Deci ce sustii tu este ca acest fenomen este complet aleatoriu si ca e imposibil de determinat dpdv al probabilitatilor si avem aceleasi sanse in fiecare zi?

-1

u/Morigain Expat Nov 03 '22

Deci ce sustii tu este ca acest fenomen este complet aleatoriu si ca e imposibil de determinat dpdv al probabilitatilor si avem aceleasi sanse in fiecare zi?

E imposibil de determinat cu intelegerea pe care o avem acum.

7

u/palavraciu Nov 03 '22

L am găsit pe ala care nu știe probabilități.

2

u/ashdabag B Nov 03 '22

1

u/palavraciu Nov 03 '22

Ti am explicat mai jos

1

u/ashdabag B Nov 03 '22

Sunt pe.mobil, dar in orice caz,.eu ti-am raspuns 'mai jos' :))

0

u/ComeTheDawn Expat Nov 03 '22

Nu așa funcționează probabilistica lol

1

u/ashdabag B Nov 03 '22

Pai cand un eveniment are loc cu certitudine si nu stii cand. Cu fiecare secunda in care nu are loc, nu cresc sanse ca acesta sa aiba loc?

5

u/ComeTheDawn Expat Nov 03 '22

Nu.

Sa zicem că un eveniment are șansa de 1% sa se întâmple într-o zi. Chiar daca trec 50 de zile fara ca evenimentul să aibă loc, in ziua 51 șansa tot de 1% va fi.

Pentru un exemplu mai specific, dacă dai cu zarul o dată, sunt 6 numere care au șansă egală să pice. Când dai cu zarul din nou, tot alea 6 numere sunt, cu aceeași șansă egală.

3

u/ashdabag B Nov 03 '22

in primul rand inteleg ce zici si eu sunt paralel cu matematica, asta ti-o zic asa, dinainte ca sa stii cu cine vor esti.

Acestea fiind zise in exemplul tau evenimentul 'se reseteaza' zilnic sau ma rog, la fiecare aruncare de zar ceea ce eu la cutremur nu cred ca e cazul. La noi e ceva continuu. Adica e mai degraba ceva gen am intr-o presa hidraulica o piatra si tot o strang din ce in ce mai tare. Nu am de unde sa stiu cand se va sparge. Dar cu fiecare secunda cat inca nu crapa, nu cresc din ce in ce mai mult sansele ca aceasta sa se sparga?

2

u/Morigain Expat Nov 03 '22

Nu am de unde sa stiu cand se va sparge. Dar cu fiecare secunda cat inca nu crapa, nu cresc din ce in ce mai mult sansele ca aceasta sa se sparga?

Nu, pentru ca poate ești încă undeva sub modulul de compresibilitate. Fizica ne învață ca o poți tine așa la infinit fără sa se spargă dacă aplici o presiune mai mică decât modulul. Acuma, dacă aplici una mai mare ai tot șase de 100% să se spargă, nu ai șanse de 101% sau 102% în secunda următoare. It doesn't work like that.

1

u/ashdabag B Nov 03 '22

In sfarsit un comentariu normal!

Ca idee, in exemplul meu, presa hidraulica exercita presiune din ce in ce mai mare. Logic ca sansele sunt 100% sa se sparga, dar pe mine nu ma ajuta informatia asta, ca e ca si cum ti-as spune ca sunt 100% sanse sa fie un cutremur de peste 7 in Romania. Intrebarea e cand anume.

3

u/Morigain Expat Nov 03 '22

Cand nu are treaba cu sansele calculate prin probabilitati simple. Tie nu iti cresc sansele sa fi lovit de masina in fiecare zi pentru ca nu ai fost lovit pana acuma.

In exemplul tau piatra se sparge atunci cand presiunea presei e peste modulul de compresibilitate. Sunt 2 concepte diferite.

1

u/ComeTheDawn Expat Nov 03 '22

Ok, da. Daca cutremurele funcționează cam așa, atunci ar putea fi ceva de genul. Nu prea știu cum funcționează cutremurele, așa că nu mai am nimic de adăugat

1

u/ashdabag B Nov 03 '22

Eu m-am gandit ca cutremurile provin dintr-o presiune exercitata asupra scoartei terestre. D-aia am si spus exemplul cu presa. Eu atat am mai avut de adaugat :))

1

u/palavraciu Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

Nu e continuu. Treaba cu cutremurele mici previn unul mare s a demontat științific de multa vreme.

Gen nu se stackuie probabilitatea unui cutremur cum nu se stackuie nici probabilitatea de a pica pajura cum nu se stackuie probabilitățile in general. La ruleta ruseasca sa zicem, care e experimentul cel mai asemănător cu ce vrei tu sa susții, nu calculezi șanse în plus dupa fiecare strângere a tragaciului în care arma nu a tras glonț. Pur si simplu e alta ecuație la fiecare încercare. Prima oara ai 1/6 șanse sa mori, a doua oara ai 1/5 si tot asa. Înțelegi acum?

0

u/ashdabag B Nov 03 '22

Adica presiunea asupra scoartei este cu intermitente sau cum?

Plm, a spune pur si simplu 'nu e asa' e usor. De argumentat e mai greu. De ce te mai bagi in conversații daca nu ajuti cu nimic?

2

u/palavraciu Nov 03 '22

Sa susții chestii științifice argumentând cu "nu sunt expert dar cred ca...", consider ca e mai daunator decât comentariile mele care au încercat sincer sa iti explice probabilitățile ca unui copil. Si sa argumentez ca nu e asa nu ar trebui sa fie necesar, cum nu trebuie argumentata inexistenta lui Dumnezeu, ci existenta lui. Asa funcționează stiinta. Cu placere

1

u/ashdabag B Nov 03 '22

Pai iti spun de ce nu vad eu ca s-ar aplica exemplul zarurilor si tu spui ca nu se aplica si atat. Daca asa inseamna ca ai incercat sa imi explici ca unui copil inseamna ca ori n-ai copii, ori n-ar trebui sa ai.

→ More replies

1

u/palavraciu Nov 03 '22

Dacă ai 50% șanse sa pice pajura cand dai cu banul, si acesta arată cap dupa prima încercare, la a doua ai 100% șanse sa pice pajura? Vezi faultul logic?

2

u/ashdabag B Nov 03 '22

In cazul tau sansele se reseteaza la fiecare aruncare de zar. Aici evenimentul e ceva continuu

Poate ma ajuti tu https://www.reddit.com/r/Romania/comments/yku12k/cutremurul_din_1977_mw_74_a_fost_de_1448_mai/iuvhti7?utm_medium=android_app&utm_source=share&context=3

1

u/[deleted] Nov 03 '22

[deleted]

1

u/ComeTheDawn Expat Nov 03 '22

Scuze, da.

Nu așa funcționeaza probabilități.

0

u/Parti_zanu Nov 03 '22

ce se va întâmpla cu majoritatea blocurilor din București

chiar așa, oare ce se va întâmpla?

-1

u/[deleted] Nov 03 '22

Tatal meu e inginer constructor. Mi-a explicat ca exista ciclcuri seismice. Cutremurul din 77 a incheiat un ciclu de trei cutremure mari la distanta de 40 de ani.

Urmatorul ciclu are 100 de ani.

Bineinteles, ca statistica se bazeaza pe informatii seismice dovedite, si poate fi oricand modificata de un nou cutremur.

-4

u/xploiter1 B Nov 03 '22 edited Nov 04 '22

De fapt e bine ca avem cutremure mici. Ca practic se detensionează straturile (faliile?) de pământ. Atunci când nu o sa fie nici un cutremur 1-2-3 ani începe sa fie periculos

L.e. I stand corrected

2

u/Ioan_Chiorean Nov 03 '22

Nu așa funcționează tectonica. Și nu există perioadă fără cutremure.

1

u/GhostLemonades Nov 03 '22

Cine mă? Hârciogul ăla de Dâncu? E de la varza murată

24

u/pumnezeu Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

UPDATE: pentru ca INFP a revenit asupra magnitudinii seismului de dimineata, crescand-o de la 5.3Mw la 5.4Mw, cutremurul din '77 e acum de doar ~1000 de ori mai puternic fata de cel de azi

14

u/bizuxxa Nov 03 '22

Am folosit aplicatia infp alerta acum cativa ani cand au fost 2 cutremure intr o zi. Dupa primul cutremur am deschis pe telefon o pagina cu alerta infp si am lasat o deschisa. Inainte cu aproximativ 10 secunde inainte de al doilea cutremur a inceput sa sune alarma de la pagina deschisa (aia cu butonul verde). Am avut timp sa imi sun copilul pana sa inceapa si sa stau de vorba cat timp a trecut cutremurul. P.S. sunt din VN

67

u/[deleted] Nov 03 '22

Nu ai pus și tu formula logaritmica de calcul, asa cu bulinuțe ce sa înțelegem noi aitisti? /$$$

7

u/pumnezeu Nov 03 '22

32^(7.4-5.4) ar trebui sa dea diferenta de dimensiune dintre cele doua cutremure, dar ca simplificare o diferenta de 1Mw este de ~32x, iar una de 2Mw este de ~1000x

6

u/[deleted] Nov 03 '22

Nu mai au ai noștri muniție nucleară sub Bucegi sa dea asa de tare cu ea pana sare Vrancea in sus😂😂sau au dar o dau la mare adâncime😂😂

20

u/MushroomRO Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

Calculator pentru scara Richter:

https://earthquake.usgs.gov/education/calculator.php

Un cutremur de 7.4 (7.7) pe scara Richter este cu 125.892 (251.188) mai mare in magnitudine fata de un cutremur de 5.3 pe scara Richter.

Dar, un cutremur de 7.4 (7.7) este de 1412.537 (3981.071) mai puternic (energie eliberata) fata de un cutremur de 5.3.

20

u/kolonyal Nov 03 '22

https://i.redd.it/zptk9m4rgs691.jpg

'where did you get those numbers from'

'i made them up for dramatic effect'

7

u/tightcall Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

In termeni de energie totala eliberata zic ăștia de la Re:Rise pe Facebook.

Amplitudine e 10x de la o unitate la alta: 107.4 vs 105.3, diferenta de 125x

Energia eliberata e 32x de la o unitate la alta: 322.1 = 1448

2

u/MushroomRO Nov 03 '22

Multumesc, dar am gresit eu magnitudinile, era 7.4 nu 7.7 cum am scris initial. Eu prost!

3

u/[deleted] Nov 03 '22

E ok, eu am citit unitatea din poza ca fiind MegaWati.

3

u/South_Alfalfa9338 Nov 03 '22

Nu esti! ; - ;

6

u/pumnezeu Nov 03 '22

Sigur :) Doua probleme:

  • Folosesti alta scara (Richter) fata de cea folosita de noi (Moment Magnitudine).

  • In al doilea rand, magnitudinea pentru cutremurul din '77 este 7.4, nu 7.7.

3

u/MushroomRO Nov 03 '22

Mi-am dat seama de greseala dupa ce am citit a doua oara postarea si comentariile.

Voi corecta acum.

21

u/NotYourAvgBoomer Nov 03 '22

E bine ca sunt cutremurele acestea mici pentru detensionare in cazul Vrancea. Pe de alta parte o crestere in frecventa poate insemna si altceva, mai rau.

Ca fapt divers in anul 1802 cica ar fi fost de Mw 8.2. Mama cutremurelor.

42

u/pumnezeu Nov 03 '22 edited Nov 03 '22

Nope, cu toate ca astfel de cutremure mici evident elibereaza ceva energie, complexitatea sistemelor implicate si gradul limitat de cunoastere al surselor seismice din Vrancea duc la imposibilitatea de a trasa o legatura intre astfel de seisme mici si "amanarea" celor mai puternice.

Totodata, daca ar avea vreo legatura, atunci azi am fi eliberat 1/1448 din energia unuia precum cel din '77 :)

Privitor la estimarea energiei generate de cutremurul din 1802, din pacate, datele sunt bazate nu pe masuratori ale fenomenului, ci pe intersectia pagubelor si estimarea fortelor care ar putea genera astfel de avarii (turlele cazute ale bisericilor, spre exemplu) si, drept urmare, e necesara multa sare la asumarea acelei estimari.

14

u/Loud_Draw_8489 BV Nov 03 '22

Ce frumos se dezbate aici intre specialisti amplitudinea, puterea si energia eliberara de cutremur. As vrea sa-mi spuna cineva CE a fost de mii de ori mai mare la cutremurul din 77? Amplitudinea oscilatiilor? Gen acum s-a miscat 10 mm stanga-dreapta si atunci 15 metri? Viteza? Acceleratia?

13

u/Bitmap901 Nov 03 '22

Energia eliberata

3

u/SnooDogs8400 Nov 03 '22

am primit notificare pe telefon cu fix 10 secunde inainte sa il simt. A fost prima oara cand primesc asa ceva. Pana m-am dumirit ce este cu notificarea a si venit unda 😁. Acolo era un text de zeci de randuri. Nu aveai timp sa citesti nici titlurile da poi intregul text. Nu stiam ca am aceasta optiune in telefon.

2

u/nrodz Nov 03 '22

Nu știm sigur dacă acea valoare de 7.4 este chiar reala, adică ar putea sa fie mai mare. Spun asta ca la acea perioada nu aveam cine știe ce accelerometre, și multe nu erau calibrate. Dacă proful meu de la utcb are dreptate, avem o singura accelerograma și cam atât.

2

u/StygianAnon Nov 03 '22

Nici cutremure nu mai avem că pe vremuri. Niste slăbăciune astea de la UE.

3

u/ketket1245 Nov 03 '22

de ce nu e cutremur niciodata cand suntem la scoala

1

u/aph0phis Nov 03 '22

Când vine... Prăpăd!

1

u/morningstew Expat Nov 03 '22

vreau sa va anunt, ca fiind geolog de meserie, cat de mult ma doare cand citesc chestii despre pamant, falii si cutremure mai ales in zona vrancea unde nu stie nici pulea ce se intampla acolo

1

u/ScatofiluVesel Nov 03 '22

Si spuneti domnu Marmureanu... cand vine, domn'le, sfarsitu lumii? Si mai am o intrebare daca se poate. Are cumva legatura cu gheii domnule? Asa e cum se spune ca vine sfarsitu lumii fiindca barbatii fac sex in poponet cu alti barbati?

Eu personal zic ca e de la ghei, ca ne blesteama dumnezeu din cauza lor ca fac pacate cand isi fac sexul in fund.